Milyen felszereléseket tartsunk magunknál az autóban?

A közlekedés esetén egyik legfontosabb szempont a biztonság. A különböző típusú járművek vezetői, az utasok, a járókelők, kerékpárosok, motorosok, testi épségéről sem szabad megfeledkeznünk. Komoly odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy mindenki megfelelő időben célba érkezzen. A sofőröknek a körültekintő vezetés mellett be kell szerezniük néhány olyan felszerelést, amelyek segítségével elkerülhetők a komolyabb balesetek, illetve megoldhatók az utazás közben váratlanul kialakuló problémák.

Amennyiben szeretne többet megtudni a legfontosabb autófelszerelésekről, olvassa tovább bejegyzésünket.

Az elsősegélynyújtó dobozt és az elakadásjelző háromszöget kötelező az autóban tartani!

Ami soha nem hiányozhat a kocsiból…

A gépjárművek jogszerű használatára különböző előírások vonatkoznak. A legfontosabb szabályokat a KRESZ tartalmazza. Jelenleg két dolgot, az elsősegélynyújtó dobozt és az elakadásjelző, fényvisszaverő háromszöget kötelező az autóban tartani. Ezek úgymond a kötelező biztonsági felszerelések. Fontos tudni, hogy a gépjárművek ellenőrzésekor, ha az elakadásjelző háromszög nincs a kocsiban, pénzbírságra számíthatunk, valamint komoly büntetések szabhatóak ki, ha például  kötszer hiánya miatt nem lehetséges egy sebet megfelelően ellátni. Ennek akár börtönbüntetés is lehet a vége.

Milyen egyéb felszereléseket célszerű a kocsiban tartani?

Célszerű izzókészletet is az autóban tartani. A rendőrök bármikor ellenőrizhetik a lámpákat, amennyiben nem működnek, ki kell cserélni, ellenkező esetben pénzbüntetésre számíthatunk.
A láthatósági mellényt sem szabad otthon hagyni, hiszen korlátozott látási viszonyok esetén az országúton kizárólag ebben a mellényben tartózkodhatunk.

A pótkereket, kerékkulacsot, hidraulikus emelőt és csavarlazítót szintén érdemes magunkkal vinni, ezzel ugyanis megoldhatjuk a kátyús utakon sajnos gyakran előforduló lyukak által okozott problémákat.

A vontatókötél szintén nagyon hasznos lehet. Amennyiben az autó egy meghibásodás miatt nem tud tovább haladni, a kötél segítségével elvontathatjuk a gépkocsit a legközelebbi szerelőműhelybe, ami jóval olcsóbb a trailernél.