Beázás – Mit lehet tenni?

Sajnos a beázás egy olyan probléma, ami sokak életét rendszeresen megkeseríti, főleg a nagyobb esőzések idején. A különféle időjárási viszonyok -például az erős szél, jégeső- könnyen kárt tehetnek a tetőszerkezetekben. Ezt követően a lakók már rövid időn belül szembesülnek a beázás jeleivel, és sajnos még a legkisebb foltok révén is megjelenik a penész, ami rendkívül káros az egészségünkre nézve. Allergia, szénanátha és asztma kialakulását is eredményezheti, valamint a vele való hosszú ideig tartó érintkezés légúti problémákhoz vezethet. Ezenkívül meglehetősen rontja a szoba összképét, ha bárhol a falon láthatóak a spórák megjelenésének intő jelei, vagy akár maga a penész.

A beázás elkerülése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

Hogyan orvosolható a probléma?

Azonnal el kell kezdeni kezelni a problémát, nehogy tovább szaporodjanak az élősködők. Első lépésben meg kell találni a kiváltó okot, ha szükséges bontassuk ki az érintett területen a falat, javíttassuk a tetőn keletkezett sérülést, vagy tegyük rendbe az ereszcsatorna rendszerét, és találjunk más megoldást a csapadékvíz elvezetésére, a lakásban pedig mindenképp csökkentsük a páratartalmat.

Nehezen, de megszüntethetőek a beázások, viszont jobban kivitelezhető, ha inkább megpróbálunk tenni ellenük, így megelőzzük a bajt, ráadásul anyagilag sem leszünk annyira megterhelve.

Mely helyekről juthat be legkönnyebben a víz?

Nagyon fontos, hogy tetőszerkezetünk megbízható, minőségi anyagokból álló, és strapabíró legyen, mivel egy kisebb hiba is elegendő ahhoz, hogy komolyabb károk alakuljanak ki. Ezen nem érdemes, és nem is javasolt spórolni, mert a későbbiekben biztos, hogy megbánjuk. Az ideális tető kiválasztásában mindenképp kérjük ki szakemberek véleményét, és tartsuk szem előtt, hogy a tetőfedő lemezek vízzárása kiváló legyen. A nedvesség a tartószerkezetet, és a lécvázat ugyancsak tönkre teheti.

A kéményeknél szintén könnyen juthat be a csapadék, ezért ne hiányozzon a kémény-, illetve falszegély.

Mivel az ereszcsatorna feladata a vízelvezetés, lényeges szempont, hogy az összeillesztéseknél ne maradjanak hézagok, milliméter pontossággal passzoljanak. Egy aprócska is elég ahhoz, hogy a cseppek átjussanak.

A csapadékvíz sikeres elvezetése után hasznosítani is tudjuk azt, ehhez érdemes beszerezni egy esővízgyűjtő tartályt, amelyből öntözésre, kerti wc öblítésre használható fel a tárolt esővíz, ez gazdasági szempontból is hasznos, és környezetvédelmi szempontokat figyelembevéve is.