Honnan ered a Black Friday, azaz a Fekete Péntek?

A Black Friday láz már meghódította a világot. Ez az a nap, amikor a legnagyobb kedvezmények mellett lehet vásárolni elektronikai termékeket, játékokat, és sok egyéb mást. 2013-óta már hazánkat is megőrjíti a Fekete Péntek. Most nézzük meg azt, hogy pontosan honnan ered ez a szokás, miért olyan népszerű és miért nem volt mindig pozitív kicsengése e névnek.

A Black Friday Amerikából ered, és hazánkban is egyre felkapottabb esemény!

A kezdetek: egy kis visszatekintés!

Az első Fekete Péntek az 1869-es nagy amerikai pénzügyi válsághoz köthető. Ebben az évben az ország eleve komoly nehézségekkel küzdött, amelyet Jay Gould és James Fisk meg is próbáltak kihasználni. Akkor még ugyanis aranyhoz kötötték a dollár árfolyamát, és abban bíztak, hogy apránként felvásárolják a forgalomban lévő nemesfémeket, ezzel mesterségesen feltornázva az árakat. Csakhogy Ulysses S. Grant, az Egyesült Államok akkori elnöke ellenlépéseket próbált tenni, melynek hatására a teljes tőzsde rövid idő alatt visszazuhant, előidézve egy jelentős recessziót.

A Black Friday kifejezés ezt követően sem lett az amerikaiak kedvenc szava. Az országban a hálaadás ünnepét hivatalosan 1941-ban foglalták törvénybe, amikortól kezdve a családok minden év november 4-ik csütörtökén összegyűlnek és közösen ünnepelnek. Gyakorlatilag a karácsony után a második legnagyobb ünnepként tartják számon. Ízletes fogások kerülnek az asztalra, a rokonok megajándékozzák egymást, a másnapot pedig a legtöbben kiveszik szabadságnak. Ez a szabad hétköznap, az első napja a karácsonyi ajándékvásárlásnak, amikor amerikaiak tömegei járják az utakat, jelentős forgalmi dugókat és komoly fejfájást okozva a hatóságoknak. Ezért bélyegezték meg ezt a napot Fekete Pénteknek.

Nem kellett azonban sok időnek eltelnie, hogy a Black Friday elnyerje a ma is ismert formáját. Történt ugyanis, hogy 1966-ban egy bizonyos Abe Rosen Philadelphiában összefogott a helyi kereskedőkkel és az egész városra kiterjedő kampányt indított annak érdekében, hogy az ominózus péntekre be tudják vonzani a vásárlókat. Az akció olyannyira jól sikerült, hogy rövid időn belül átvették más városok és államok is ezt a szokást, elérve, hogy még több vevőt csalogassanak az üzletekhez.

A hosszú, tömött sorok máig jellemzőek, és a kereskedőknek az év egyik legfontosabb, legtöbb bevételt hozó eseményévé vált.
Jól jelzi, hogy mennyire megőrjíti az embereket ez a nap, hogy 2008 novemberében több haláleset is történt.

Az érintett üzletben egy bolti alkalmazottat tapostak halálra a vevők, egy anyukát kórházba kellett szállítani, de ugyanebben az évben lövöldözés is történt, amit vita előzött meg.

Hazánkban mikor vette kezdetét a Fekete Péntek?

Érdekes, de a tengeren túl csak évtizedekkel később terjedt el a Fekete Péntek. Itthon például csak 2013 óta tartjuk számon az akciós napot, amelyhez évről évre robbanásszerűen csatlakoznak a kiskereskedelmi egységek, üzletek.