A purhab védelmében: párazáró és páraáteresztő szalagok

Szinte minden lakóház életében eljön az a pillanat, amikor már úgy ítéljük meg, hogy a nyílászárók már nem töltik be megfelelően a szerepüket és igazából már nem érzékelhető nagy különbség a légmozgásban az ablakok nyitott illetve zárt állása esetén, a huzat majdnemhogy akadálytalanul halad át a szobákon, de az is lehet, hogy jónak tűnik, és mégis gyorsan lehűlnek a helyiségek.

purhab ablak mellett

Spóroljunk, de hogyan

Miután realizáltuk, hogy a nyílászáróink minősége nem megfelelő, még mindig egy hosszú út elején állunk, adott a választás: próbáljunk kisebb összegből javítani, vagy egyből cseréljük le az egészet.

Ebben a bejegyzésben azt az utat járjuk be, amikor kisebb pénzekből próbáljuk meg kihozni a legtöbbet.

A megfelelő ablak- és ajtószigetelés gondoskodik az ablaktok és a fal közötti rész kitöltéséről, amit a legtöbb esetben poliuretán habbal (purhabbal) történik. Ezt a réteget védeni kell a legkülönfélébb hatásoktól, úgymint hő és mechanikai behatások okozta szerkezeti sérülésektől, és a pára illetve a csapadék okozta felvizesedétől.

A sérült részek hőhidakat képeznek, amin keresztül gyors ütemben nő a hőveszteség.

A purhab réteg védelme szalagokkal

Abban az esetben, ha kiderül, hogy csak a fent említett problémával van dolgunk, könnyen lehet, hogy megúszhatjuk a szigetelő réteg és az azt védő szerkezet cseréjével. Legyszerűbb, ha szakember kihívásával oldjuk meg, de az ezermesterek is inkább szakember véleménye alapján vásároljanak párazáró és páraáteresztő szalagokat.

Mikor melyiket használjuk

A nevük elég egyértelműen meghatározza képességeiket, de legjobb, ha az adott körülményekhez és a célokhoz igazodó eszközöket szerzünk be és alkalmazunk.