Korrózióvédelem gépjárművek esetében!

A korrózió hatalmas veszélyt jelent a gépjárművek tekintetében is. Az esetek többségében a gépjármű tulajdonosok észre sem veszik a hibát, láthatatlan módon roncsolja fokozatosan az autót. Amikor már érzékeljük, hogy baj van, sokszor menthetetlen a probléma, vagy annyira súlyos, hogy már kifizetődőbb befektetni egy másik autóba, ezért nem árt alaposan odafigyelni a jelekre és rendszeres időközönként szakszervizben átvizsgáltatni. A korróziós folyamat által könnyen megbukhatunk a műszaki vizsgán is.

A rozsda kegyetlen, több hatékony módszer is létezik ellene, de még így is rettenetesen nehéz kivédeni. A korrózió érdemben egy kémiai folyamat, amelynek a lényege, hogy a fémek szerkezetileg egy idő után tönkre mennek, nem képesek ellátni funkciójukat, nő az üzemzavarok veszélye, és ezáltal még korróziós költségeink is keletkeznek.

A rozsdásodás nehezen gátolható meg a gépjárművek esetében!

Korróziós károk ugyebár azok a költségek, amelyeket a folyamat által okozott problémák helyreállítására, védelmére ráfordítunk, illetve pótoljuk a tönkrement szerkezeteket, kromátozást végzünk. Az üzemeltetéssel, környezetszennyezéssel kapcsolatos veszteségek pedig a közvetett korróziós károk csoportjába tartoznak.

A rozsda felütheti a fejét a kipufogórendszerekbe, alvázakba, kerékjárati ívekbe és sárvédőkbe. Használt autók vásárlásánál gyakran felmerülő probléma. A környezeti hatások járulnak hozzá legjobban a korróziós folyamatok kialakulásához, ilyen a levegőben található vízpára és az oxigén. Kívülről befelé haladva teszik használhatatlanná a fémekből készült eszközöket, berendezéseket. Az autók esetében a karosszérián kívül minden fémből lévő alkatrészre veszélyt jelentenek. A legjobb védekezési módszer, ha megpróbáljuk megelőzni. A legjobb az volna, ha eleve olyan anyagokat használnának a gyártás során, amelyek rozsdamentesek, de lássuk be, hogy ezek gazdasági szempontból rendkívül költségesek.

Így marad az aktív és passzív korrózióvédelem, valamint ezek együttes használata!

Aktív korrózióvédelemnél olyan anyagokat használnak, amelyek nem teljes mértékben rozsdamentesek, de ellenállóbbak, például nemesacél ötvözetek. A passzív védelem pedig azt jelenti, amikor valamilyen védőréteggel látjuk el a fém felületét, persze olyannal, ami kifejezetten azzal a célzattal készült, hogy gátolja a rozsdásodást. Ez a fajta felületkezelés szerves, vagy szervetlen bevonatokkal, illetve konzerválórétegekkel történik. Például a szervetlen bevonatok közé tartozik a tűzi zománcozás és az eloxálás is, a szerveshez pedig a különféle bázisú festékek.

Javasolt rendszeres időközönként ápolni az autót, nyáron és télen egyaránt, hiszen ezzel védekezhetünk a korrózió ellen. A sár, kosz, latyak, sós olvadékok, egyéb szennyeződések mind képesek behatolni a résekbe, és elindítani a reakciót.