Ginkgo biloba– csodaszer vagy egyszerűen csak placebo hatás?

A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő vagy halfarka – ma az egyik legkeresettebb gyógynövény a világon. Ennek oka, hogy a köztudatban mint a memóriát és általánosságban az agy működését serkentő gyógyhatású készítményként tartják számon. De vajon mi igaz mindebből? Tényleg csodaszer lenne?

A közkedvelt növény már az ősidők óta, közel 270 millió éve megtalálható bolygónkon, azonban a legutolsó jégkorszakot követően kezdte élni igazán a virágkorát, ugyanis a páfrányfélék közül ez a fajta vészelte át egyedül ezt a rendkívül hideg időszakot. Ezt követően a Távol-Keletről az 1700-as években terjedt el Európában.

Előnyös tulajdonsága az emberi szervezetre megkérdőjelezhetetlen, amelyet számos nyugati kutatás is alátámaszt. A kutatók ezekben a tanulmányokban elsősorban a keringéssel és a memóriával, valamint a szív- és érrendszerrel kapcsolatos problémákra kifejtett hatásukat vizsgálták.

Ahogy a tudomány is felfedezte jótékony jellemzőit, beigazolták, hogy a ginkgo biloba növénye gazdag flavonoidokban és terpenoidokban, valamint antioxidánsokban. Ezek együttesen segítenek bizonyos sejtkárosító befolyásolások ellen, amelyekbe beletartoznak a daganatos betegségek kockázatának csökkentése is.

A ginko biloba jótékony hatásai az emberi szervezetre

De a ginkgo bilobát kutatók még ennél is tovább mentek

A memóriára kifejtett lehetséges pozitív hatásból egyenesen következtek azok a kutatások, amelyek a demenciával és az Alzheimerrel foglalkoznak. Az orvosok már világszerte próbálják felhasználni a növény hajtásait e két betegség kezelésére, a jelentkező tünetek enyhítésére. Ennek oka, hogy a ginkgo biloba jótékonyan hathat az agy vérellátottságára is, amely kedvező irányba tudja befolyásolni a leépülést. Ráadásul a jelenlegi álláspontok szerint a páfrányfenyő az Alzheimer-kór megelőzésében is hatékony segítséget nyújthat.

A fentiekkel talán a legtöbben tisztában vannak, akik ismerik a növényt. Akad azonban egy egészen érdekes terület, amelyről sokan még nem tudnak.

A ginkgo biloba ugyanis segíthet enyhíteni a szorongás és a depresszió tüneteit is

Egy, a Journal of Psychiatric-ben megjelent tanulmány szerint egy kutatócsoport tesztelte a ginkgo bilobát. A vizsgálat eredménye szerint a gyógynövényt szedők körében csökkent a szorongás azon kontrollcsoporthoz képest, akik placebót kaptak. A kutatók ezen felül számos egyéb betegség esetén is tesztelték a páfrányfenyőt. Egy amerikai kutatás például a Raynaud-betegség kezelésével kapcsolatban vizsgálta a gyógynövényt. A 10 hetes kísérletben résztvevők kevesebb tünetről számoltak be, mint azok, akik ugyanennyi ideig placebót kaptak.

Csodaszer tehát a ginkgo biloba?

Természetesen nem, viszont a jótékony hatásai mára már vitathatatlanok. Azt azonban felelőtlenség lenne gondolni, hogy egyetlen gyógynövény kivonata képes minden problémánkat megoldani. Az agy működésével és az ehhez kapcsolódó problémák kezelésével kapcsolatban számtalan egyéb kérdés még megválaszolásra vár. Azt viszont már biztosan tudjuk, hogy a ginkgo bilobában sok potenciál rejlik.