Mire figyeljünk használt autó vásárlásnál?

Új autó vásárlását hazánkban sajnos nem sokan engedhetik meg maguknak, akik mégis emellett döntenek, azok nagy része autóhitelből finanszírozza, viszont egyre felkapottabb a használtautó-kereskedés. Eszméletlen nagy a kínálat, tehát hosszas keresgélés után mindenki talál olyat, ami árban és típusban is megfelelő. Ám ennek a piacnak rengeteg buktatója van, sokszor az üzlet lebonyolítása után nem sokkal rádöbbenünk, hogy egyáltalán nem érte meg, és még jó sokat rá kell költenünk ahhoz, hogy rendeltetésszerűen tudjuk használni.

A használt autó vásárlásnak aok buktatója van!

Íme néhány tipp, amit mindenképp érdemes leellenőrizni, ha használt autót vásárolunk!

Az egyik leggyakoribb átverés, hogy korábban összetört autót próbálnak törésmentesnek eladni. A sérülések között óriási különbségek lehetnek, nagyban függ a mértékétől is. Nem mindegy, hogy egy parkolási malőrből, vagy frontális ütközésből származik. Ha alaposan szemügyre vesszük az autót, hamar észrevehetjük az ebből származó hibákat, főleg ha gyenge minőségben és nem gyári technológiával javították.

Milyen konkrét jelei lehetnek?

Az eltérő illesztési hézagok is erre utalnak, egyik oldalon lehet kisebb, míg a másik oldalon nagyobb, vagy eltérő színárnyalatúak a karosszériaelemek és nincsenek egy szintben. Célszerszámmal könnyen bemérhető a karosszériaelemek festékvastagsága, amit össze kell vetnünk a többi értékkel, ha nagyon eltérő, utólagos festésre, fényezésre utal. Ha nem szeretnénk ilyen műszert vásárolni, lehetőségünk van a bérlésre is.

250-300 mikron már újrafényezést jelent!

Hasznos tipp: lényeges, hogy kizárólag tiszta gépjárműt nézzünk meg, ugyanis a koszos nem teszi tisztán láthatóvá a színeket, karcolásokat, így azt messziről kerüljük el!

Mindenképp nappali fényben vizsgájuk át a kiszemelt példányt, mélygarázsban, zárt árnyékosabb térben nem lehet kiszúrni az apró sérüléseket. Körülbelül 5-10 méterről is javasolt rápillantani, hiszen a felületi egyenetlenségek jobban kitűnnek, a hullám is meglátszik a karosszérián.

Az autó üvegeit is mindenképp célszerű ellenőrizni!

Érdemes az üvegeket is megvizsgálni…mindegyiknek egyforma azonosítóval, évszámmal kell rendelkeznie!

Sajnos nem ritka eset, hogy lopott autót akarnak ránk tukmálni, ami ha kitudódik, a rendőrség jó eséllyel lefoglalja, a vizsgálatok után pedig visszajuttatja az eredeti tulajhoz, mi meg pereskedhetünk és az sem biztos, hogy viszont látjuk még a pénzünket. Uniós importnál nem kötelező az eredtvizsga, tehát a leggyakoribb, hogy külföldről lopott autót szeretnének ránk sózni.

Erre utaló jelek egyike a rendezetlen papírok, amelyet következő bejegyzésünkben részletezünk, illetve további tippeket is adunk még, hogy nehogy rossz döntést hozzon!