Milyen tünetek utalnak a különböző ételintoleranciákra?

A társadalom egyre nagyobb része szenved valamilyen ételintoleranciában, ami azzal jár, hogy teljesen új életmódot kell folytassunk. Az állapothoz szükséges megfelelő étrendet kell kialakítani, ami sok utánajárást igényel és megnehezíti a mindennapokat. Mielőtt bármilyen terméket megvásárolunk, alaposan szemügyre kell venni, hogy milyen összetevőket tartalmaz, nincs-e benne tiltott elem. Mára már egyre gyakoribb, hogy a gyártók feltüntetik, milyen allergének vannak a termékekben, de még mindig akadnak kivételek.

Éttermekben is részletesen kérdezzük ki az ott dolgozókat az étel összetételéről, ha ez nincs feltüntetve az étlapon. Amit fontos megemlíteni, hogy az ételintolerancia nem betegség, hanem egy állapot. Ha valakinél kiderül, hogy szenved valamelyik fajtájában, hajlamos megijedni és magába zuhanni,súlyos esetben depresszióba esni, pedig manapság már nem olyan nehéz együtt élni vele. Számtalan szakember, tanácsadó, dietetikus nyújt segítséget és megfelelő információt, rengeteg könyv áll a rendelkezésünkre, amik szintén hasznosak és részletesen körüljárják a témát. Nem utolsó sorban nagyon sok csoport, fórum is akad, ahol beszélgethetünk sorstársainkkal és megoszthatjuk egymás tapasztalatait, hogy könnyebben elsajátítsuk a szükséges tudnivalókat.

A táplálékallergia és ételintolerancia nem ugyanaz, a kettő közti különbség, hogy az ételallergia kialakulásában az immunrendszernek van főszerepe, amely bizonyos allergén hatására kórosan reagál, extrém esetben halált is okozhat. Az ételintolerancia esetében pedig enzim működési zavar lép fel.

laktózintolerancia esetében nem megemészthető a tejcukor

Ételintolerancia fajtái

A betegek legnagyobb része laktózintoleranciában szenved. Ez a leggyakoribb az autoimmun betegségek között. Ilyenkor a tejcukor lebontásáért felelős enzim hiányzik a szervezetből, ezért meggátolja az emésztését. Leggyakoribb tünetei a rendszeresen jelentkező puffadás, alhasi görcsök és hasmenés.

A gluténérzékenység (Cöliákia), magyarán lisztérzékenység is egyre elterjedtebb. Legtöbb esetben genetikailag örökletes. A glutén a szervezetbe kerülve roncsolja a vékonybél falát. Ennek következtében a táplálék nem szívódik fel megfelelően és emésztési zavarokat okoz. Felnőttek esetében jelentős súlyvesztést válthat ki, gyermekeknél pedig növekedési zavart. Egybeköthető bizonyos bőrbetegségekkel, cukorbetegséggel és terméketlenséggel is. Jelentkezhet hasmenés, székrekedés, nőknél menstruációs zavar, hasfájás és puffadás.

Alkohol intoleranciában szenvedőknél hiányzik az alkoholt lebontó aldehid dehydrogenaz enzim, ami ahhoz vezet, hogy már egy nagyon kis mennyiségű alkohol fogyasztás is kemény rosszullétekkel gyötri a betegeket.

Létezik még élesztő intolerancia is, ahol az élesztő gomba fehérjeivel szembe lép fel reakció. Fejfájást, légzési nehézséget, alhasi görcsöket és bőrproblémákat idézhet elő.

Érdemes odafigyelni a tünetekre és mihamarabb orvoshoz fordulni, hogy időben elkezdhessük a kezelést, amivel nagyságrendekkel javíthatunk az életminőségünkön.