Milyen csillagászati jelenségek várhatóak 2018-ban?

A világegyetem szinte minden évben számtalan meglepetést és jelenséget tartogat számunkra. Ez a 2018-as évben sem lesz másképp. Idén is bőven lesz miért kiülnünk a szabad ég alá, hogy szemtanúi lehessünk a különleges csillagászati történéseknek.

Az év elején, pontosabban január 4-én hajnalban, napkelte előtt tetőzött a Quadrantida meteorraj. A csillaghullás szabad szemmel jól látható volt, a hold fénye se akadályozta a látványosságot. Óránként körülbelül 40 hullócsillag volt észlelhető.

Mit jelent a “kék hold”?

Januárban és márciusban a “kék hold” nevű jelenség lesz megfigyelhető, ami azt jelenti, hogy ezekben a hónapokban kétszer várható telihold (2-án és 31-én), ráadásul mind a két esetben szuperhold is egyben. Megállapítások szerint ilyenkor a holdkorong körülbelül 14 százalékkal fényesebb a megszokottnál. Nagyon ritkán fordul elő ilyen esemény.

ritka jelenség

Napfogyatkozás 2018

A február is tartogat különlegességet, hiszen 15-én Argentína, Chile, és az Antarktisz bizonyos területeiről végig nézhető a részleges napfogyatkozás. Hazánkban sajnos nem lesz lehetőségünk megtekinteni.

Bolygók láthatósága

Március 15 a Merkúrlesés éjszakája. A Merkúr a naphoz legközelebb eső bolygó, ezen az estén mindössze 18,4 fokra lesz tőle, így naplemente után könnyen felismerhető lesz az égbolton. Május 9-én pedig a Jupiter lesz meglehetősen közel bolygónkhoz. Egy közepes távcső segítségével elképzelhető, hogy megpillanthatjuk a gázóriás felhősávjait, holdjait. A központi csillagunk is ekkor fogja megvilágítani a legjobban.

Számítások szerint idén novemberben egy hatalmas aszteroida is elhalad majd a Föld mellett. Körülbelül a Hold távolságának 105-szörösére közelít meg minket.

perseidák

Perseidák meteorraj

És mint minden év augusztusában, idén is jönnek a Perseidák, jellemzően sűrű csillaghullást produkálva.