Várak mint túra lehetőség

Elérkezett a várva várt tavasz, amikor egyre több időt szeretnénk a szabadban eltölteni. Sokan sétálnak vagy kocognak minden nap, és vannak akik alig várják a hétvégét, hogy egy teljes napot a szabadban túrázással tölthessenek. A fővárosban élők közül sokan keresik fel a budai dombságot, de nagyon népszerűek a magyar várak is. Egyre többen vesznek részt vártúrákon.

vár

A vártúra egy több órás kellemes séta egy történelmi emlékhelyre, amikor a szabad levegőn, leggyakrabban egy domboldalon, madárcsicsergést hallgatva megmozgathatod az izmaid. A vár nem minden napi látványának köszönhetően felidézheted a dicsőséges múltat, de ha bátor vagy és felmászol az egyik toronyba, akkor csodálatos kilátásban is részed lehet.

Merre induljatok, ha a vártúrára vágytok?

A több, mint ezer éves múltra visszatekintő hazánkban, főváros közelében, Észak – Kelet Magyarországon és a Balaton felvidéken, illetve Somogy megyében is számos várat kereshettek fel. Ha a legkorábban épült erődítmények érdekelnek, akkor mehettek a földvárakba. Az egyik legszebb Bükkszenterzsébeten található. Ha a tatárjárás idején épült egytornyú kővárak tetszenek, akkor vár benneteket Hollókő, de ha a török sereg ellen védelmet biztosító négytornyú várak vonzanak, akkor mehettek Diósgyőrbe, vagy akár Szigetvárra is.

Ezek a várak ma már általában fürdők, vagy ismert nagyvárosok közelében találhatóak, így akár a nyaralás egy érdekes programja is lehet a túrával egybe kötött várlátogatás. Erre biztosít kiváló lehetőséget Eger.

Az egri várról mindannyian hallottunk, hiszen kötelező olvasmány volt Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regénye de sokan láttuk a könyv alapján elkészült filmet is, ezért is okoz jóval nagyobb örömöt annak a várnak a falai között sétálni, amely Dobó István vezetésével megállította a hatalmas túlerővel rendelkező török sereget. Ha az egri várat választjátok a túra céljául, akkor vigyázzatok nehogy kimerüljetek az úton, hiszen egy óriási alapterületű, 4 tornyú vár fogad benneteket. A falakat összekötő bástyák mindegyike egyedi látványt nyújt, sőt a déli oldalon még lőréseket is láthattok. A várban a jellegzetes román, gót és reneszánsz építészeti stílusú részek és Dobó István ágyúi is megtalálhatóak, és persze a csodálatos kilátás sem marad el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.