Éttermi etikett, milyen szabályok jellemzőek egy éttermi vacsorára?

Manapság már mindenki járt vagy rendszeresen jár étterembe, viszont a helyes viselkedés szabályait annál kevesebben ismerik. Kezdjük ott, amikor megérkezünk. Bármennyire is meglepő, az ajtón először a férfi lép be, elsősorban azért, hogy megfelelőnek találja-e a helyet. Ha igen, megtartja az ajtót a hölgynek és előre engedi.

Ezt követően várjuk meg a személyzetet, akik a segítségünkre lesznek, megmutatják, hol a ruhatár és a helyünkre kísérnek. A ruhatárnál a férfi mindenképp segítse le a kabátot a hölgy válláról. Az asztalunkhoz érkezve először a hölgy foglal helyet.

Mit rendeljünk először?

Első lépésként rendeljünk egy finom aperitifet, ami étvágygerjesztőként szolgál. Lehet ez egy pohár fehérbor, gyomorkeserű, pálinka vagy valamilyen koktél is. Egyedül az édes likőrök azok, amik nem tartoznak bele ebbe a kategóriába. Természetesen, aki nem fogyaszt alkoholt, annak helyénvaló az ásványvíz vagy valamilyen rostos gyümölcslé is.

A kívánt étel kiválasztását követően a férfi jelezzen a pincérnek: ne bekiabálással, hanem szolid kézmozdulatokkal és fejbiccentéssel. Majd adja le a rendelést, természetesen a hölgy nevében is. Az italválasztás, borválasztás is az urak feladata.

Viselkedjünk diszkréten, próbáljunk meg nem hangosan beszélni és hangosan nevetni, mivel ezzel zavarjuk a többi vendéket.

Ha kihozták az ételt, amit rendeltünk, a hölgy kezdje el az étkezést, majd ezután nekiláthat férfi társa is.

éttermi

Az evőeszköz megfelelő elhelyezésével jelezhetjük a pincér felé, hogy az étel nem ízlett vagy kiváló volt, jöhet-e a következő fogás vagy esetleg szünetet kérünk. Leves fogyasztásánál a kanalunkat minden esetben vegyük ki és helyezzük a tányér szélére, ezzel érzékeltetjük azt, hogy köszönjük, elég volt!

A főétel után levezetésnek jöhet a desszertet egy selymes kávé kíséretében.

Hogyan fizessünk?

Fizetni a lehető legdiszkrétebb módon illik, lehetőleg 1 embernek. Ha mégis szeretnénk a költségeket megosztani, azt inkább az éttermen kívül tegyük meg a vacsora után.