Pizza sütés kőből rakott pizza kemencében

Kőből rakott pizza kemence – az eredeti, olasz hagyományokat követve!

Manapság a világ egyik talál legismertebb étele az eredetileg olasz országból származó Pizza, amely egy egyszerű kelt, kerekre nyújtott, könnyű tészta kör alakúra nyújtva, mindig friss feltétekkel gazdagítva. A valódi olasz pizza sajátos, utánozhatatlan ízét és minőségéhez a mindig friss paradicsomos alap, a friss feltétek és a féltve őrzött receptek mellett hozzájárul még a sütés módja is! Az eredeti olasz pizza mindig kőből rakott, fatüzelésű pizza kemencében készül!

Kőből rakott pizza kemence, vagy modern acél kemence?

Hazánkban is már egyre több étterem választja a klasszikus, kőből rakott pizza kemencéket, mint a már-már sterilnek mondható, acélból készülteket. Persze ez utóbbiaknak is meg vannak a maga előnyei, főként a modern technika nyújtotta kényelmi funkciók szólnak mellette, és az, hogy készen kapható, gyorsan beépíthető. Ám soha nem tud olyan ízt kölcsönözni az ételnek, mintha az valódi tűzön sült volna, egy rakott pizza kemencében.

A kőből rakott pizza kemencékkel legtöbbször igényes éttermekben, pizzériákban találkozhatunk, ahol tényleg odafigyelnek a minőségre. Ha kertünkben, vagy otthonunkban szeretnénk ilyen kemencét akkor érdemes egy szakembert felkeresnünk, aki megfelelő árajánlatot és látványtervet tud adni nekünk.

Kőből rakott pizza kemence használata

Kőből rakott pizza kemencében sülnek a pizzák

Fontos ezekről tudni, hogy ugyan úgy rakják őket, akár a normál, vagy klasszikus esetleg búbos kemencéket. A fűtését minden esetben jó minőségű, száraz tűzifával (akác esetleg tölgy) kell végezni, a belső hőmérsékletre nagyon odafigyelve! A kemence felfűtése átlagosan 20-30 percet vesz igénybe. A kemencében való sütés odafigyelést és gyakorlatot igényel ugyan, de mindenképpen megéri, hiszen semmihez sem hasonlítható az étel, ami benne készül. Amikor azt tapasztaljuk, hogy kezd, kevés lenni a fa a kemencében dobjunk a tűzre egy-két hasábot. Nagyobb kemencék tűzterében, egyszerre több pizza is süthető, a kemence egyes részein különböző hőmérséklet érhető el, ezért érdemes az elősütést a tűzhöz közelebb kezdeni. A sütési idő felénél, három negyedénél érdemes kicsit megmozgatni a készülő pizzát, egy határozott forgatással és kicsit távolabb helyezni a tűztől, így a teteje szépen meg tud pirulni és a tészta is teljesen átsül, miközben isteni aromák és füstös ízek ivódnak a pizzába a valódi tűznek köszönhetően.

 

A kemencében, pizza kemencében való sütés hagyományait fontos megőrizni hiszen a valóban finom ételek mindig szabad tűzön készülnek!