Sütés-főzés valódi kemencében - kerti kemence

Sütés – főzés valódi kemencében

A magyar ember híres arról, hogy szereti a hasát. A magyar konyha is világhírű, gondoljunk csak a Bajai halászlére, vagy minden turista kedvencére, a Gulyás levesre, de említhetnénk akár a kürtős kalácsot is. Ahogy a magyar ételeknek, úgy a főzési technikáknak is vannak hagyományai, ilyen a kemence rakás, építés majd az ebben való sütés is.

 

Mi az a kemence?

Ha még valaki nem találkozott kemencével, vagy már igen, csak nem tudta, hogy éppen egy kemencét lát annak eláruljuk, hogy a kemence az egyik legősibb ember által készített tűzhely. Főként sütésre, főzésre pörkölésre vagy egyéb élelmiszer-feldolgozásra használták őseink a mindennapjaikban.

 

sütés-főzés valódi kemencében-búbos kerti kemence

Kemence felépítése és használata

Bizony, régen mindennapos volt a kemence a háznál. Ez volt a kor villanysütője, és csak úgy, mint ma, mesteremberek építették/rakták. A házban lévő kemence kéményhez kapcsolódott. Anyaga több féle lehet. Manapság főként cserép-kemencéket, és tégla-kemencéket építenek, de vidéken nem ritka ma sem a vályog- és agyagtégla-kemence sem. A kemencének mindig van egy padkája, ahova pakolni lehet, vagy kellemesen üldögélni és nézni a pattogó tüzet.

Ja és fával tüzelik mind a mai napig, de nem mindegy milyen fával. A legjobb tüzelőanyag a száraz, alacsony viasztartalmú, lombos fa. Fontos, hogy ne legyen se lakkozva, se festve, mert égéskor nem kívánatos füst és gázok keletkeznek.

A sütés – főzésnek valódi kemencében meg vannak a maga praktikái, trükkjei melyek ismeretével lehet igazán finom kemencés ételeket készíteni.

A begyújtás már maga egy kisebb szertartás, hiszen itt nem csak egy gombot megnyomunk és elfordítunk két kapcsolót. Bizony itt meg kell rakni azt a tüzet. A kemence közepébe kisebb máglyát kell rakni, és ezt begyújtani. Ha ez meg van, akkor indul a felfűtés. A kemence méretétől és az elérni kívánt hőfoktól is függ ez mennyi idő. Egy kenyér lángost, vagy halat megsütni kevesebb idő, mint egy kenyeret kisütni, hiszen előbbieknek kisebb hőfok is elég. A mai kemencék már több sütőlappal épülnek, melyeken egyszerre több étel is készülhet. Jellemzően a kemence mélyén érdemes a húsokat és más nagyobb hőfokot igénylő ételeket sütni, míg elől akár grillezhetünk is illetve gyorsan elkészülő ételek kerülhetnek ide. Hőfok ellenőrzése ma már digitális órákkal történik, ám aki szereti, a régimódi megoldásokat kipróbálhatja öreganyáink módszerét is. Egy botra kössön lúd vagy kacsa tollat és ezt nyújtsa be a kemencébe. Ha a keletkezett hőtől a toll elég, a hőfok megfelelő.

Sütés-főzés valódi kemencével-pizzakemence

Összegezve, milyen a sütés – főzés valódi kemencében

A kemence még ma is nagyon népszerű megoldás, akár bent, akár a kertben. Kerti partyk sztárja, hiszen a benne készült ételnek egyedi íze, zamata van, amivel nem versenyezhet egy villanysütő sem. Az olaszok sem véletlen használnak pizza kemencét a mai napig a sütéshez. Ha valaki kedvet kapott egy kerti kemence építéséhez nézzen körül az interneten, biztos talál leírást, hogyan kezdjen hozzá. Azok, akik nem hívei a csináld magad módszereknek, felkereshetnek szakembereket is, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek kemence építésben és helyszíni felmérés után tudnak több megoldást is kínálni.