Nokia-8

A Finnek újra támadnak! – Nokia 8

Bizony, a Nokia visszatérése most mutatkozott meg igazán. Az idén újjá élesztett 3310-es nem aratott osztatlan sikert, ám a belépő kategóriába pozícionált Nokia 3 és a közép kategóriás, és hihetetlenül sikeres Nokia 6 után itt az igazi zászlóshajó a Nokia 8, ami bizony nem kíméli a vetélytársakat.

 Külső és belső tulajdonságok egyensúlya

Megjelenését tekintve az új Nokia csúcskészülék abszolút csinosnak mondható. Kellően letisztult külső borítást kapott a Nokia 8, a céges logó finoman bújik meg a jobb felső sarokban. A sarkok természetesen lekerekítettek. A kijelző egy 1440×2560 pixeles  lcd panel, amelynek képe tű éles és a tűző napfényben is tökéletesen olvasható. A telefon lelke az idei csúcsprocesszornak számító Qualcom Snapdragon 835, ehhez társul még 4 vagy 6 GB RAM és 128GB belső tárhely. A fenti specifikációk alapján szerintem senkit nem lep meg, hogy az appok és játékok villám gyorsan, akadás mentesen töltenek be és futnak az új Nokián.

Ami akkumulátort illeti, lehetne azért nagyobb is. A 3090mAh-s kapacitás mondhatni éppen csak elég. A gyártó igyekezett a gyors lemerülést a Lumiákból átvett Glare technológiával csökkenteni (a telefon lekapcsolt kijelzőnél is megjeleníti a fontosabb információkat, mint például az üzenetek száma, így nem kell feloldanunk olyan gyakran a képernyőt). A QuickCharge 3.0 pedig segít, hogy a telefont nagyjából fél óra alatt 50% körüli állapotra tölthessük.

Letisztult Android

A Nokia igyekszik teljesen letisztult telefonokat gyártani, ami a szoftverekben is megmutatkozik. Az alap Android operációs rendszerhez alig tesznek hozzá valami pluszt, ami a felhasználók védelme miatt is fontos. Így villámgyorsan ki tudják adni a havi  biztonsági csomagokat, és a rendszerfrissítéseket.

Nokia 8 - több színben

Youtuberek telefonja

A nagy felbontású kijelző mellé 3 nagy felbontású kamera is kapcsolódik, amelyek Zeiss lencséket kaptak. Hátul egy színes és egy fekete fehér,13 Megapixeles kamera kapott helyet, amelyek a Bothie funkció segítségével képesek összedolgozni az előlapi kamerával. Így egyszerre tudjuk felvenni az előlapi és a hátlapi kamera képét, ami a már említett Youtuberek számára lehetnek igazán hasznosak. Az audió élményről a kamerákat kiegészítő OZO mikrofonrendszer gondoskodik, ami 360 fokos, térhatású hangfelvételek készítését teszi lehetővé.

A középmezőny élén, vagy az élmezőny közepén?

Nos, a Nokia 8 az élmezőny középső szegmensébe sorolható. Az erős mezőnyben kicsit elveszik a visszafogott, kevés extrával felszerelt Nokia. Közel kétszáz ezer forintos árához képest bizony keveset nyújt ahhoz, hogy igazán nagy király lehessen. A piacon manapság már lehet hasonló tudású telefont találni kicsit kedvezőbb áron, ám egyes boltokban, és Black Friday akciókban már kedvezőbb áron(kb.160 ezer forintért) megkapható a Nokia 8 ami azért reálisabbnak mondható.

Sikerül-e a visszatérés a Nokiának? A látottak alapján nem biztos, de a vásárlóknál még sikeres is lehet. Az eddigi nosztalgiára, és a Magyar Nokia gyárra már nem hivatkozhatnak, hiszen az új Nokiák alaktrészeit már Kínában gyárttatják.