Black Friday-Fekete Péntek

Black Friday – A fekete péntek régen és most!

A Black Friday, avagy fekete péntek akár csak a Halloween vagy a Valentin nap, Amerikából származik, ám mint sokan tudják, ez nem ünnepnap (bár lehet, hogy valakinek az). Ám nem mindig volt ez így. A fekete péntek nem volt ám mindig az örült vásárlási láz kezdete.

Black Friday, a nagy dugók napja

A Black Friday kifejezést több vonatkozásban is használták az idők folyamán. Elsőként, a történelemkönyvekből is jól ismert, 1869-es pénzügyi válságot nevezték így az Egyesült Államokban. Aztán 1961-ben ugyan ezt a kifejezést használták a hálaadást követő napra. A Philedelphiai rendőrség nevezte a hálaadás másnapját Black Friday-nek, a hatalmas forgalmi dugók miatt. Tudni kell, hogy az amerikai hálaadás ünnepe, hagyományosan csütörtökre esik, és az ezt követő péntek a karácsonyi készülődés, bevásárlás első napja, ami hatalmas dugókat és balesetet eredményezett az utakon, és a rendőrök rémálma volt, ezért is nevezték Black Fridaynek ezt a napot.

A történelem egyik legjobb PR trükkje!

Aztán 1966-ban egy PR-os szakember, Abe S.Rosen javasolta, hogy a Black Friday kifejezés negatív visszhangjának csökkentése érdekében a helyi kereskedőkkel összefogva létrehozták a modern fekete péntek korai verzióját. Jó PR-osként elkezdték a sajtóban a nagy dugók napja helyett, a karácsonyi bevásárlás első napjaként emlegetni a Black Fridayt. Ennek hatására a dugók továbbra is megmaradtak, és hatalmas autós forgalom maradt az utakon, ám a boltokban is kígyózó sorok álltak a pénztáraknál. Ez a PR akció annyira sikeres volt, hogy ettől kezdve a Black Friday már egyet jelentett a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetével.

Black Friday a karácsonyi költekezés kezdete!

Black Friday - tömegnyomor

1975-től beszélhetünk a Balck Fridayről úgy, mint a mértéktelen karácsonyi vásárlás kezdetéről, és ekkor már Philadelphia határain kívül is elkezdték átvenni a kereskedők ezt a szokást. Szokás mondani azt is, hogy a kereskedők ettől a naptól kezdve kezdenek el profitot termelni.

A megnövekedett kereslet és forgalom további szolgáltatásokat hoztak magukkal, mint a hosszabbított nyitva tartás. Az elmúlt években teljesen természetessé vált, hogy a boltok a nap 24 órájában nyitva tartanak. A legnagyobb kedvezményeket a játékokra és elektronikai termékekre adják, de kedvezményes utazásokat, wellness hétvégéket is találhatunk a karácsonyi időszakra.

Fekete péntek manapság!

A Black Friday nagy „újítása” és legvonzóbb tulajdonsága a mai napig az, hogy akkora kedvezményeket adnak árucikkeikre, ami az emberekből hisztérikus őrjöngést és tolongást váltott ki egyes esetekben, nem mellékesen pedig egész napos kígyózó sorokat a boltokban. Ám ez a nagy tömeg sokakat taszít, nem beszélve arról, hogy néhány esetben, a már említett hisztérikus viselkedés, tolongás és verseny a termékekért, sérülésekhez, verekedésekhez vezettek. Sajnos halálesetek is előfordultak már!

Manapság már a legtöbb vásárlást online shoppokon bonyolítják ilyenkor az emberek. Bár Magyarországon a kedvezmények nem minden esetben nevezhetőek számottevőnek és az átverések is elég gyakoriak az árak manipulálását tekintve. Azt is érdemes elmondani, hogy legyen szó bármekkora webshoppról arra készüljünk fel, hogy a termékek gyorsan fogynak és arra is, hogy jellemzően a szerverek nincsenek rendesen felkészítve a hirtelen, az oldalra beáramló tömegre, ami az oldal belassulásához, vagy leállásához vezet.