Akvárium otthon – tartsunk díszhalakat!

Manapság sokan döntenek úgy, hogy nappalijuk vagy hálószobájuk dekorálásához terrárium helyett, vagy épp mellé akváriumot szeretnének otthon. Egy szép akvárium akár csak egy kis aranyhallal a gyerekek számára is jó lehet első kedvencnek. Ez utóbbi esetben azért érdemes nekünk is még részt venni a feladatokban, ha más nem megfigyelőként. Nézzük, mire figyeljünk, ha akváriumot szeretnénk otthon berendezni.

Forduljunk profikhoz

Külföldön már vannak cégek, akik kifejezetten exkluzív akváriumokat építenek, többnyire tehetős megrendelőiknek melyekben akár cápákat, polipokat is tarthatnak. Ez hazánkban több szempontból is akadályokba ütközik, de persze biztos van, aki képes ezt is megoldani nekünk. maradjunk inkább a kisebb akvarisztikai projekteknél. Sok akvarisztikai bolt illetve cég segíthet nekünk akár csak tanácsokkal, vagy akár kompletten a tervezésben és kivitelezésben is, hogy megépíthessük akváriumunkat otthonunkban. Mindenképpen érdemes utána járni az információknak és bizony nem szégyen segítséget kérni, sőt ajánlott is, ha kezdők vagyunk. Sok kellemetlenséget spórolhatunk meg magunknak és halainknak.  Nézzük az alapokat.

akvárium otthonra

Fontos döntések.

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk egy akváriumot otthonra, elsőként induljunk ki a hely megválasztásából, hiszen ez befolyásolja, mekkora akváriumot telepíthetünk és esetenként a fény mennyisége azt is milyen fajokat tehetünk majd akváriumunkba, bár ezen egy beépített lámpával is segíthetünk. Ha már tudjuk hova szeretnénk tenni, mondjuk a nappalinkba, el kell döntenünk, hogy édes, vagy sós vizű akváriumot szeretnénk.

Berendezés

Ha tudjuk hova, mekkora és milyen akváriumot szeretnénk, jöhet a kreatív munka! A tervezés! Ez nagyon fontos, hiszen nem mindegy hogyan rendezzük be akváriumunkat, milyen élőhelyet rendezünk be halainknak. Fontos, hogy lehetőleg igazodjunk a választott faj esetleg fajok igényeihez. Egy profin berendezett akváriumban minden úgy kerül kialakításra, hogy a talajszinttől a középső vízrétegig mindenhol élnek fajok a nekik megfelelő környezetben. Nem kell túl nagy dolgokra gondolni. Homok, vagy gyöngykavics aljzatnak, erre jöhetnek a dekorkövek, növények esetleg apróbb kerámia dísztárgyak, amelyekben el is tudnak akár bújni, mint kis hajóroncs, extrém esetben koponya, farönk stb.

 

Halak száma

Ha meg van az akváriumunk és berendeztük, jöhet a számolgatás, hány darab halat tarthatunk benne. Nos, ököl szabályként úgy számolunk, hogy egy halnak átlagosan3-5l hely szükséges. Tehát egy 50l-es akváriumban 10-15 hal kényelmesen elfér. Fontos, hogy zónákra osztva telepítsünk halakat, így egységesebb és szebb látványt kapunk, főleg, ha nem telepítjük túl egyik zónát sem.

Betelepítés és tartás

Berendeztük az akváriumunkat, azt is tudjuk milyen fajokat és hány darab halat fogunk tartani, a megfelelő méretű akváriumunkban. Érdemes a berendezést követően felengedni az akváriumunkat csapvízzel és vízkezelő szert hozzá adni. 21 nap kell ahhoz, hogy elpárologhasson a klór a vízből és beinduljanak azok a folyamatok, melyek szükségesek halaink számára. Ha ezzel meg vagyunk és haza vittük halainkat előbb haltartóval együtt (zacskó, plexi doboz) helyezzük őket az akváriumba. Ezzel elérhetjük, hogy a két víz hőmérséklete kiegyenlítődjön, és ne érje sokként a hőmérséklet ingadozás új kedvenceinket. Ezután finoman, lassan engedjük őket az akváriumba és adjunk nekik időt megszokni az új helyüket. Ezután már hátra dőlhetünk és kezdődhetnek a mindennapok. Heti rutinként cseréljük részlegesen az akvárium vizét. A teljes vízcsere káros is lehet halainknak. A megfelelő szűrő és esetenként fűtő berendezések segítenek fenn tartani a megfelelő ph értéket és hőmérsékletet az akváriumban. Ami az etetést illeti, 2-3 alkalommal,naponta adjunk, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, speciális haleledelt halainknak.

Nem csak nagyban lehet gondolkodni

Nano akvárium otthonra

Végezetül említetnénk meg az úgy nevezett nano akváriumokat, melyek napjainkban egyre népszerűbé válnak. Ezek az apró, 8 és 35l között mozgó tartályok a legkissebb helyiségekben is elférnek és képesek csodát tenni bármiely helyiséggel. Ezekben a többnyire előre berendezett apró akváriumokban halakat nem nagyon tudunk tartani, viszont szép növények, apró rákok és csigák szépen elédegélnek bennük.