Narancs bor pohárban

Narancs bor- régi hagyományokkal készült új borok

A bornak és a borfogyasztásnak több évezredes hagyományai vannak. Persze ne feledkezzünk meg a borkészítés művészetéről sem.  Grúziában fennmaradt egy ősi módszer amellyel még ma is Narancs bort készítenek.  Ezt a módszert most hazánkban is próbálják elsajátítani, sőt egy kicsit tovább is gondolták!

A narancs bor

A névből, gondolom, mindenki arra asszociál, hogy ez egy mediterrán, narancsból készülő nedű, ám ki kell, ábrándítsam őket. A narancs bornak semmi köze a narancshoz. Ez a borfajta a színéről nem pedig alapanyagáról kapta nevét és a legősibb borkészítési eljárással készül.

Magáról az eljárásról

A szőlőt a leszedést követően, nem préselik, hanem tapossák, ezzel kinyerve a szőlő levét. Ezután a kinyert levet érlelik nem is akárhogyan. Héjastól, kocsányostól érlelik egy ideig a bort, egy Kvevri nevű, speciális agyagedényben. Ezek az edények akár ember nagyságúak is lehetnek. A leszedés napját követően a borhoz hozzá adják a törkölyt és így érlelik tovább, ami egyedi, semmilyen más boréhoz nem hasonlító ízt eredményez az eljárás végére.

A narancs bor ízében felfedezhető almás, mazsolás íz jegyeket annak köszönheti, hogy az érés során a törköly érintkezik a levegővel, melynek hatására aldehidek szabadulnak fel. Ennek felgyorsítása érdekében és azért, hogy minél több nem kívánatos vegyület oldódjon ki a törkölyből, a 10-20 napos alkoholos érés során a borász egy nap többször is csömöszöli a törkölyt. A felhasznált, kizárólag természetes élesztők hatására zajos erjedés megy végbe melynek végén, december környékén lezárják a Kvevriket.

narancs bor érlelő kvervrik

És miért narancs bor?

A narancs bor színe sötét, borostyán, tea, narancs, világos sárga, esetenként rózsaszínes árnyalatú. Magas a polifenoltartalmuk, ami elsősorban a magból és a szárból és csak kisebb részben a héjból kioldódva kerül a borba. Ezzel a technológiával, lehetőség van arra, hogy a borok szinte vagy teljesen kénmentesen készülhessenek el.

A technológia lehetőséget ad arra, hogy a borok kénmentesen vagy kevés kén hozzáadásával készüljenek.

Egy kis modern csavar.

Egyes magyar pincékben nem agyagedényekben erjesztik a narancs bort, hanem úgynevezett „spin” azaz forgatható hordókban. Ezek a hordók görgőkön forognak és az erjedés során a bort így mozgatják, folyamatosan forgatva a hordókat.

És milyen az íze?

Nos, a narancs borok értékeléséhez nem árt, ha az ember nem csak jártas a borok világában, de nyitott is az új dolgokra. A narancsborok illata és íze  aszalt gyümölcsökre, barackra, birsre, mazsolára és fűszerekre emlékeztet. Leggyakrabban a fehér és a vörös borok közötti átmenetként szokták emlegetni, és azoknak ajánlják, akik a vörös borokat kevésbé kedvelik, de egy jó kemencében sült húshoz, vagy pörkölthöz keresnek bort.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk e remek, magyar borokat. Érdemes egyszer kipróbálni, lehetőleg minél több félét közülük.