Miért fontos, hogy a gyerekek ne csak digitális könyveket olvassanak?

A mai modern világunkban a digitalizáció rohamosan fejlődik, így egyre több minden jelenik meg digitálisan. Napjainkban a dokumentumokat is elsősorban így kezeljük, de ezen kívül még rengeteg minden elérhető ilyen formában. Nem meglepő tehát, hogy könyvek és kiadványok is sorra jelennek meg digitálisan, amelyeket táblagépre vagy akár a telefonra is letölthetünk és olvashatjuk bármikor, például utazás közben is.

Fontos, hogy a gyerek szeresse az olvasást.

A mai gyerekekről is elmondható, hogy főleg a digitalizációban szocializálódnak, tehát számos mindent már ők is valamilyen eszközön végeznek, mondhatni elsősorban ők is ilyen módon fogyasztják a tartalmakat, legyen szó mondjuk valamilyen meséről vagy például kedvenc könyvükről. Ettől függetlenül a papíralapú könyveket sem hanyagolhatjuk el, fontos, hogy ilyen formában is szeressenek olvasni, hiszen így tapasztalják meg az olvasás igazi varázsát. A papíralapú gyerekkönyvek illata és tapintása is meghatározza a folyamatot, sokkal személyesebbé teszi az egészet.

Nem szabad hagyni, hogy a könyvek olvasása feledésbe merüljön, mert az egész nem csak szórakoztató, hanem fejlesztően is hat a gyermekre. Az olvasás hatására fejlődik a gondolkodásmódja, kommunikációja, logikája és nagyban bővül a szókincse. Ezen kívül az olvasás elősegíti a képzelőerőt is, ugyanis a leírt történet automatikusan lejátszódik a fejükben. Az író attól függetlenül, hogy ad támpontokat, az elképzelés az olvasó feladata.

Mit fejleszt még az olvasás?

Az olvasás a jellemet is fejleszti, ezáltal kialakul az ideális problémamegoldó készség, Továbbá a kicsik az olvasás hatására türelmesebbek lesznek, lényegében megtanulnak uralkodni magukon. A gyerekek a könyvolvasástól együttérzőbbek lesznek azokkal, akikkel nap, mint nap együtt vannak.