Mitől korpásodik a haj és mit tehetünk ellene?

A korpásodás gyakori probléma, de mi okozza, és hogyan szabadulhatunk meg tőle? Vessünk egy pillantást a tudományra, és fedezzünk fel néhány egyszerű megoldást erre a bosszantó problémára.
A korpásodás egy gyakori bőrbetegség, amely a fejbőrt érinti, és pelyhek megjelenését okozza. Bár kínos lehet, nem súlyos, és gyakran öngyógyítással vagy vény nélkül kapható kezelésekkel kordában tartható.
A korpásodás ellen számos dolgot tehetünk.
A korpának két típusa van – a száraz és a zsíros. A leggyakoribb az olajos korpa, amelyet a faggyúmirigyek túlzott olajtermelődése okoz, ezáltal jelentős mennyiségű bőrsejt válik le a fejbőrről. Ez a nagymértékű hámlás bármely életkorban előfordulhat, leggyakrabban olyan tinédzsereknél vagy fiatal felnőtteknél fordul elő, akiknek zsíros a fejbőrük, vagy akik nemrégiben változtattak frizurát. A száraz korpásodás általában a száraz fejbőrű embereket érinti, és általában a 40 év felettieket, szintén bármelyik életkorban előfordulhat. További lehetséges okok közé tartozik a ritkán végzett hajmosás, a hajápoló szerekre, köztük a hajfestékekre vagy a hajformázó termékekre való érzékenység, valamint a gyulladásos bőrbetegségek, például az ekcéma vagy a pikkelysömör. Bizonyos esetekben gombás fertőzések, például a Malassezia furfur is kiválthatják a korpásodást.
A Malassezia elszaporodása gyulladáshoz vezet a fejbőr felszínén, ami irritációt és hámlást okoz. Egyes esetekben a korpásodás eléggé súlyossá válik és orvosi kezelést igényel.

Mit tehetünk a korpa ellen?

Az orvosi kezelések mellett számos otthoni gyógymódot is gyakran alkalmaznak korpásodás esetén. Ezek közé tartozik a fejbőr masszírozása olajokkal, például teafaolajjal és olívaolajjal. A szódabikarbónapasztát is elkeverhetjük forró vízzel, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket. A stressz is előidézheti a korpa megjelenését, tehát igyekezzünk csökkenteni, valamint figyeljünk az elegendő mennyiségű alvásra és lehetőleg részesítsük előnyben a korpaellenes, mondjuk teafa kivonatos samponok használatát.
Fontos megjegyezni, hogy a korpásodás nem okoz hajhullást és nincs szükség súlyos orvosi beavatkozásokra, de kínos és kellemetlen lehet, ezért kell vele foglalkozni.