Miért jó, ha saját szaunád van?

A szaunáknak köztudottan és bizonyítottan jótékony hatásuk van, tehát nem csak egy kellemes wellness szolgáltatásról van szó. A szaunázás lényegében egy sokkterápia, ami igencsak próbára teszi a szervezetünket, gondoljunk csak a forró légfürdőre, majd a jeges vizes merülésre. Hiába hangzik az egész extrémen, valójában mindez jótékony hatást gyakorol az egészségünk számára, mondhatni bizonyos funkciókat aktivizál.

A szauna építés összetett feladat.

A szauna élénkíti a vérkeringést, ez főleg a meleg levegő hatására történik, majd izzadni kezdünk, ezáltal elkezdenek távozni a szervezetünkből a méreganyagok, valamint beindulnak az anyagcsere-folyamatok. A hő hatása erősíti az immunrendszert, így az öngyógyító képességünk is jobbá válik. A szaunázás nyugtatóan hat, csökkenti a streszt, tehát relaxál, ezzel együtt az izomzatot is ellazítja. A forró levegő és a jéghideg víz együttese kitágítja az ereket, majd összehúzza őket, ennek köszönhetően regenerálódnak. A szauna a bőr felületére is remek hatásokat gyakorol, feszesebbé teszi és fiatalítja.

Kiknek nem javasolt a szaunázás?

A gyermekeknek, illetve a szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban szenvedőknek nem javallott a szauna használata, valamint a megfázásos megbetegedések fennállása esetén sem ajánlott a szauna.

Ma már nem csak wellness hotelekben szaunázhatunk, ugyanis napjainkban számos vállalkozás foglalkozik szaunák építésével, amelyek kivitelezését háztartásokban is elvégzik.  A szauna építés összetett feladat, ezért fontos, hogy megfelelő szakembereket találjunk a feladatra. Tehát egy családnak is lehet az otthonában saját szaunája, ráadásul olyan, amilyet csak szeretnének, így bármikor élvezheti jótékony hatásait. Gondoljunk csak bele, hogy milyen jó érzés lenne, ha fáradtan hazaérve a munkából, beülhetnénk a saját szaunánkba, hogy kiengedjük a fáradt gőzt. A szaunázástól ráadásul az éjszakák is jobban fognak telni és pihentetőek lesznek, ugyanis a folyamat pozitívan befolyásolja az alvást is.