Hogyan érdemes télisíteni a szivattyút?

A szennyvízszivattyú elsődleges feladata, hogy kiszivattyúzza vagy átemelje a szennyezett vizet az aknából egy másik helyre, elsősorban csatornába nyomja, lényegében alacsonyabban fekvő helyről magasabbra. A tiszta vizes szivattyúk működése nem annyira bonyolult, mint a szennyvízszivattyúké, ami érthető, hiszen sokkal több mennyiségű szennyezett anyaggal kell megküzdeniük. Egyszerűen fogalmazva a normál szivattyúk a víz mozgatását szolgálják, míg a szennyvízszivattyúknak küzdeniük kell darabosabb szennyeződésekkel is. Ez a művelet a normál szivattyúk károsodását okozhatja, könnyen üzemképtelenné válhatnak, tehát a vásárlás előtt okvetlen szükséges tájékozódnunk, hogy az áltaunk kiválasztott darab, mekkora darabok szállítására képes. Jó tudni, hogy léteznek örvénykerekes és aprítós, más néven darabolós szennyvízszivattyúk is.

A téliesítés fontos feladat.

Mit tud az örvénykerekes?

Az örvénykerekes a darabokat nem aprítja, viszont gond nélkül továbbítja. A szennyeződések centrifugálisan oldalirányba haladnak, ez köszönhető annak a mozgási energiának, amit a járókerék produkál. Az örvénykerekes képes szennyezett vizek szállítására, szárazon tartja a folyadékgyűjtő helyeket, kiszivattyúzza az elárasztott tereket és átemeli a szennyvizet.

Mit tud az aprítókéses?

Ez a fajta nem tud nagyobb szennyeződéseket továbbítani, viszont az aprítókései segítségével egészen kicsi darabokra aprítja őket, majd szállítja is tovább. A darálós szennyvízszivattyút főleg kommunális területeken alkalmazzák.

Hogyan kell téliesíteni a szivattyúkat?

A fagy károsíthatja a fagyhatár felett elhelyezett szivattyúkat. Mivel a szivattyúknak elsősorban az a feladatuk, hogy továbbítsák a vizet, ezért azon vízkörök szivattyúit, melyeket télen nem alkalmazunk, ilyen lehet például a medencéhez tartozó, téliesíteni szükséges, ellenkező esetben károsodhatnak. Már kora ősszel érdemes a folyamatot elkezdeni, amikor a kerti munkálatok is mondhatni befejeződtek. A legfontosabb lépés, hogy a szivattyúkat vízteneítsük, így a megfagyott víz nem tudja szétrepeszteni a belsejét. Mindössze egy kompresszort kell rácsatlakoztatnunk és folyamatosan fúvatni ki belőle a vizet. A főcsapot szükséges elzárnunk, majd áramtalanítani a szivattyút.