Milyen autóba tegyünk 5w 30-as olajat?

Az autó tulajdonosoknak fontos feladatuk, hogy az autójukat rendszeresen karbantartsák. Az autó élettartama függ tehát a bizonyos időközönkénti szervizben történő ellenőrzésektől. Ilyenkor jellemzően olajcsere is történik, ami nagyon fontos a gépjármű működését illetően.

Olajcsere fontossága

Miért fontos az olajcsere?

A motorolaj felel a motor gondtalan működéséért, a megtett kilométerek alapján lehet kiszámolni, hogy a csere pontosan mikor is válik esedékessé. Sajnos sokan ezt figyelmen kívül hagyják, ami az autó és a motor meghibásodásához vezet. Nem árt tudni, hogy az olaj oxidációs folyamata akkor sem áll le, amikor a gépkocsi nyugalmi állapotban van. Szervizesek nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy ha az olajcserére későn kerül sor, akkor magasabbak lesznek a javítási költségek, tehát a tulajdonos érdeke, hogy erről a megfelelő időben gondoskodjon.

Az sem mindegy, hogy milyen olaj kerül az autóba, a gyanúsan olcsó olajok például lehetnek akár hamisak is, amely megölheti a motort.

Az 5w30 olaj milyen autóba jó?

Az 5w 30 olaj rendkívül népszerű a gépjárműtulajdonosok és az autógyártók körében. Ennek oka, hogy sokrétű felhasználást tesz lehetővé, képes biztosítani a megfelelő viszkozitást indításkor, nyáron és télen egyaránt. Nagyon jónak mondható a kenőrendszerben történő szivattyúzhatósága, tisztítja a belső alkatrészeket, jól hűti a motort. Mindemellett sokan azért kedvelik, mert hatékonyabb üzemanyaghasználatot és környezetbarátabb autóhasználatot tesz lehetővé. Fontos szem előtt tartani azonban azt is, hogy bizonyos esetekben nagyobb hajlandóságot mutat ez az olaj a szivárgásra.

Szelídebb sofőröknek ajánlott inkább az 5w 30 olaj a tulajdonságai miatt. A sokat gyorsulóknak, és tempósabban haladóknak inkább az 5w 40 olaj a jó választás. Mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy mit ír elő az autó gyártója, mi szerepel a kézikönyvben. Bizonyos modelleknél előfordulhat ugyanis, hogy csak egyféle motorolajat szabad használni, és bármennyire is vonzónak tűnik egy jobb tulajdonságokkal rendelkező kenőanyag, nem érdemes váltani, hiszen az a motor károsodásához vezethet.