A szennyvíz keletkezése és kezelése

A környezettechnikai tevékenységek egyik legfontosabb folyamata a szennyvíztisztítás, a víz minőségének védelme. A kommunális, házi szennyvizeknek két fő típusát különböztetjük meg. Van a barna szennyvíz, ami a háztartások vízhasználatából keletkezik, ilyen például a konyhai, fürdőszobai, vízhasználat, de a wc öblítés, mosás is ide tartozik, sőt a takarításból származó is. A másik pedig a szürke szennyvíz, ami nem tartalmaz fekáliás szennyvizet. A szennyvizeket vagy az élővizekbe, vagy a talajba juttatják. Ezek rendelkeznek öntisztító képességgel, ám napjainkban jelentősebb szennyvíz keletkezik, ami megkívánja, hogy a természetes körfolyamatot egy tisztítás előzze meg. A szennyvíztisztító telepeken ügyelnek arra, hogy a folyamat minél gyorsabban, hatékonyabban és a környezetre nézve kímélően menjen végbe. Tehát az eljárás mondhatni meglehetősen bonyolult, összetett lépésekből áll.

A szennyvíztisztítás folyamata bonyolult.

Akik megértik a folyamat lényegét, tudják, hogy miért kell nagy hangsúlyt fektetni a takarékosságra, a csökkentett vízhasználatra és az ivóvíz megóvására. Közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból is lényeges szerepe van a szennyvíz megtisztításának. A háztartások úgy óvhatják meg a felszín alatti vizeket, ha olyan háztartási víztározóval rendelkeznek, amelyekből nem szivárog a szennyvíz, valamint szennyvízszivattyúra is szükség lesz, továbbá a talaj védelme érdekében lényeges, hogy a szippantott szennyvíz, tisztítóműbe kerüljön.

A szennyvízszivattyú működése

A szennyvízszivattyú elsődleges dolga, hogy a szennyvizet kiszivattyúzza a gyűjtőből, majd egy csatornába szállítsa. A normál szivattyúkkal ellentétben a szennyvízszivattyúk működése jóval bonyolultabb, hiszen a folyamat során sokkal terjedelmesebb szennyeződésekkel kell megküzdenie. A normál szivattyúk a tiszta vizet mozgatják, eltávolítják a piszkot, a szennyvízszivattyúk pedig a darabosabb szennyeződésekkel küzdenek meg.

Szennyvízszivattyú vásárlás előtt célszerű tájékozódnunk, akár örvénykerekes, akár aprítós, más néven darálós szennyvízszivattyút szeretnénk.