Hogyan alkalmazzuk a jutalomfalatot a kutyáknál?

A kutyák az egyik legkedveltebb háziállatok, tartásukhoz számos felszerelésre van szükségünk, amelyek kis kedvenceink dolgát és a mi teendőinket is megkönnyítik. A szeretetért és a törődésért nagyon hálásak tudnak lenni, védelmezik területüket is, ezáltal pedig távol tartják az illetéktelen behatolókat, tehát kisebb eséllyel leszünk betöréses bűncselekmény áldozatai. A megfelelő kutyatartáshoz van némi alapfelszerelés, ami elengedhetetlen, ilyen például az etető és itató tál, kényelmes fekhely, minőségi kutyatáp, póráz vagy kutyahám, szájkosár. Nem maradhat ki a kutyafésű, ami jól jön a vedlési időszakban, főleg, ha bent tartjuk az ebet, na és persze némi játék a számára.

A jutalomfalattal könnyen taníthatjuk az ebet.

A kutyák rendkívül okos állatok, éppen ezért könnyen taníthatóak, erre a célra vannak külön kutyaiskolák, kutyaovik, de jutalomfalattal mi gazdik is nagyon szép eredményeket érhetünk el. Tehát a jutalomfalat sem maradhat ki a szükséges készletből. Nagyobb testű négylábúaknak vásárolhatunk nagyobb méretű falatokat, az apróbbakat pedig a kistestűeknek.

Miként is taníthatjuk könnyedén?

A gazdik legtöbbje megtanította már a kutyájának, hogy parancsszóra adjon pacsit, üljön vagy feküdjön le, tapsra ugorjon, de van, akinek sikerült elérnie, hogy vezérszóra vonyítson, “énekeljen”. A szobatistaságot is könnyen el lehet velük sajáttíttatni a jutalomfalatok segítségével.

Fontos, hogy a gyakorlást ne jóllakott állapotukban kezdjük el, és az adott cselekvés sikeres teljesítését követően azonnal adjuk át a jutalmat. A jó jutalomfalat kutyáknak kellő víztartalommal rendelkezik és zamatos, de kiváló választásnak bizonyulhat virsli-, valamint sajtdarab is. Az okításukat lehetőleg ne a legkönyebb mutatvánnyal kezdjük, hanem a nehezebbel, ez pedig a fekvés. A folyamat úgy néz ki, hogy először leültetjük a kutyát, az ujjaink közé zárt falatot pedig a szája elé tartjuk, így az érdeklődését már fel is keltettük, majd a fekszik szó kimondása után a falatot a két mellső lába alá levisszük, ha a könyöke elérte a talajt, amivel gyakorlatilag lefekszik, rögtön odaadjuk neki a jutalmat.