nyomtatott könyv

Könyvnyomtatás régen és most

A könyvnyomtatás feltalálása előtt a másolatok készítése az írásokról hosszú időt vett igénybe, hiszen minden egyes betűt kézzel kellett átmásolni, nem beszélve az iniciálékról, illusztrációkról. A kódex másolás komoly munkának számított, a precíz monoton munkavégzés pedig hosszú időre lekötötte az emberi figyelmet.
A könyvnyomtatás bevezetése nagy mértékben felgyorsította az információ terjedési sebességét, a hosszú könyvek a korábbihoz képest pillanatok alatt sokszorozódott. Így a sokszorosítás költsége is csökkent, hiszen már gépek végezték a munkát.

A digitális korszak

Nem is olyan sokkal a könyvnyomdák elterjedése után ma már ismét szintet ugrik az irományok eljuttatásának módja az emberekhez, mindent digitalizálunk. A könyveket már nem úgy vásároljuk, hogy elmegyünk a könyvesboltba és leemeljük a polcról, hanem egyszerűen az interneten keresztül kifizetjük és letöltjük egy e-könyv olvasóba. Sok ezer könyvvel bővíthetjük a könyvtárunkat és mégsem foglalnak el fizikailag több helyet, elférnek az eszközünkön.

Vajon van-e értelme még a hagyományos könyvnyomtatásnak

Mint minden tehnológia, attól, hogy már nem számít mainstreamnek még nem feltétlenül hal ki, sőt, az értéke kiemelkedően megnőhet. Gondoljunk csak az antik vázákra, amelyek felbecsülhetetlen értékkel bírnak ma is, pedig már senki nem ilyen módon készült vázákban tartja a virágait, boltban nem kaphatóak. A könyvnyomtatással készült könyvek időtállóak.
A kézzel írott levelek mennyivel személyesebbek, mint az sms üzenetek. Nincs ez másként a könyvekkel sem. Az, hogy a papír alapú iratokat a kezünkbe tudjuk venni egy olyan hozzáadott érték, amit nem lehet a kijelzők felbontásának javulásával összevetni. Egy dedikált könyv mindig többet fog érni egy elektronikusan aláírt PDF dokumentumnál.