internet illusztráció

Hány weboldal van az interneten

Az 1990-es évek elején jött létre az első weboldal, amely mai szemmel nézve bizony elég egyszerű volt mind kinézetre, mind a funkciók szempontjából. Az első néhány évben nem gyarapodott jelentős mértékben a weboldalak száma, csupán néhány 10 darabról beszélhetünk.

A világ azonban kezdett felfigyelni a hálózatba kötött számítógépek nyújtotta lehetőségekre, az internetes dokumentumok, a hiperhivatkozások is nagy mértékben gyorsították az információ terjedését. A weboldalak száma lassan, de biztosan növekedni kezdett.

Aztán megjelentek olyan internetes cégek a piacon, mint a Yahoo!, és a Google, mindegyik a maga nemében úttörő szolgáltatásokat nyújtva, katalizátorként hatott a weboldalak számának növekedésére. A Google megalapításakor (1998) már több, mint 2 millió (forrás: statista.com) weboldal létezett az interneten. A tartalmak is színesedtek, blogok, céges bemutatkozó oldalak és internetes szolgálatások is elérhetővé váltak.

A webáruházak, közösségi média, kép- és videómegosztó oldalak tovább gerjesztették a folyamatot: mára már több, mint 1,7 milliárd regisztrált weboldal van, igaz, ebből nincs mindegyik használatban, de a növekedés akkor is jelentős. Annyira sok weboldalt regisztráltak, hogy új végződéseket kellett bevezetni (például .shop, .business), hogy elég egyedi weboldal címeket lehessen regisztrálni.

Ebben a versenyben kitűnni a konkurencia küzül nem kis feladat, ha nincs egyedi dizájnunk, egyedi tartalmunk és egyedi szolgáltatásunk, akkor nehéz helyzetben leszünk, hangoljuk össze a webfejlesztést és a marketingünket.

Ki tudja jövőre hány konkurens weboldallal lesz több az internetem.