Milyen egy munkahelyi egészségnap?

Bizonyos munkahelyeken, például irodákban, gyárakban, rendszeresen szerveznek egészségnapokat. Az efféle rendezvényeken a munkavállalók szabadon konzultálhatnak a különféle területek szakembereivel, elmondhatják problémáikat és ezzel egyidejűleg kérdéseket is feltehetnek. A konzultáció történhet orvosokkal, életmód tanácsadókkal, akik ezen a bizonyos napon a helyszínre érkeznek és a szűrővizsgálatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek. A munkahelyi egészségnap óriási előnye, hogy nem szükséges órákat várakozni a vizsgálatok lebonyolítására, valamint az eredményt is többnyire helyben kiértékelik.

A szűréseknek meghatározó szerepük van a betegségek megelőzésében.

A szűrőnapok sokszínűsége abban rejlik, hogy egyszerre több dolgozó is munkálkodik, így számos szűrővizsgálat elvégzése lehetséges. A vizsgálatok gyorsan történnek, tehát nem vesz el sok időt az egészségfelmérés. Az egészségnap végén a résztvevők számos hasznos tanáccsal a birtokukban térhetnek haza. Az egészségnapokon mozgásprogramok, edzések is szervezhetőek, hiszen ezek is részesei az egészséges életmódnak.

Milyen vizsgálatokat végeznek az egészségnapokon?

Azon kívül, hogy a komplex szűrővizsgálatok során felmérik az általános egészségi állapotunkat, jellemzően nőgyógyászati, urológiai és fogászati szűréseken is részt vehetünk, valamint hallásvizsgálaton, vérnyomásmérésen is, de sok helyen a lelki egészségvédelemmel is foglalkoznak.

Továbbá, a képernyő előtt dolgozóknak a látásvizsgálatot sem árt elvégeztetniük, az esetek többségében a szemüveg elkészítését is lehet kérni a kiérkező csapattól. A szűrőállomásokon ma már hőtérképes vizsgálat is igénybe vehető.

A prevenciós mérések során olyan problémák fedezhetőek fel, amelyek még nem okoznak tüneteket, a korai felismerés pedig eredményesebbé  teszi a kezeléseket, így jóval nagyobb esély van a gyógyulásra.