Kézfertőtlenítő szerek biztonsági adatlapja

A Covid-19 világjárvány olyan termékek népszerűségét növelte, amelyek korábban inkább a háttérbe voltak szorulva. Hirtelen megugrott az érdeklődés a különböző maszkok, baktérium- és vírusölő szappanok, vagy éppen a kézfertőtlenítők iránti kereslet. Mivel eddig ezekkel jellemzően nem foglalkoztak az emberek, számtalan kérdés merült fel a használatukkal kapcsolatban, sőt, komoly balesetek is történtek a nem megfelelő felhasználás miatt.

A kézfertőtlenítő szerek biztonsági adatlapján minden fontos információ megtalálható.

A vegyszereknél pedig rendelkezésre áll egy dokumentáció, amely pontosan meghatározza azt, hogy szembekerüléskor, lenyeléskor, vagy bőrrel történő érintkezéskor mi a teendő. Míg a maszkok és a szappanok esetében viszonylag egyértelmű, hogy nem szabad megenni, és bőrrel való érintkezése nem okoz veszélyt, de az utazás során használt tisztítószer esetében már nem ennyire egzakt a helyzet. Itt jön a képbe a kézfertőtlenítő szerek biztonsági adatlapja, ami leírja ezeket az eseteket és a szükséges teendőket.

Miért fontos a kézfertőtlenítő szerek biztonsági adatlapja és milyen információkat tartalmaz?

Egy ilyen dokumentumnak a felépítése egy törvényileg meghatározott sorrendet kell követnie. A biztonsági adatlap készítés során 16 pontban kell meghatározni a különböző információkat, eseteket és a biztonsági előírásokat. A leírás egyebek mellett kitér a tűzveszélyességre, robbanásveszélyre, gyulladás esetén mivel kell oltani, a pontos összetevőkre, a termék előírt használatára, illetve ami talán a legfontosabb, hogy szembe kerüléskor, lenyeléskor mi a teendő. Sajnos az utóbbi egy-két évben megszaporodtak az olyan esetek, amikor alkohol hiányában kézfertőtlenítőt ittak emberek, közülük pedig sokan elhunytak, vagy maradandó károsodást szenvedtek csak azért, mert nem voltak tisztában a veszélyekkel.

A hazai forgalomban lévő, legálisan árusított kézfertőtlenítő szerek biztonsági adatlapja minden esetben megtalálható a gyártók honlapján. Amennyiben ez nem érhető el, úgy érdemes másik terméket választani, ami nagyobb biztonságot jelent a vásárló részére.