Milyen otthon szolgálja leginkább a kényelmünket?

Napjainkban egyre több okoseszközzel találkozhatunk, mivel a technológia rendkívül gyors ütemben fejlődik. Az okostelefonok szinte már mindenki számára ismertek, de így alakul ez az okos otthonokkal is. Sokan korszerűsítik a lakásban a különböző berendezéseket, ezzel pedig nagyban megkönnyítik a mindennapjaikat.

Az épületautomatizálás kényelmes megoldás egy család számára.

Milyen zseniális lehetőségek rejlenek egy intelligens otthonban?

Az otthonunk modernizálásával egy olyan rendszert alakíthatunk ki, amellyel szabályozhatóvá válik a gépészet, villamosság, illetve a biztonsági rendszerek. Számtalan előnye van az automatizált otthonoknak, most ismerjük meg a három legfontosabbat.

Az okos otthonokat épület-felügyeleti rendszerként is emlegetik, de Smart Home-ként is ismertek. Teljes mértékben optimális energiafelhasználást biztosítanak, tehát abszolút gazdaságosak. A szenzorok érzékelik, ha mondjuk belépünk az egyik helyiségbe és beállíthatjuk, hogy ekkor kapcsolódjon fel a villany. Ez például kiváló az éjszaka folyamán, ha kimegyünk a szobából, így nem kell többé a sötétben tapogatózva a villanykapcsolót keresnünk. Az sem jelent ezentúl gondot, ha felkapcsolva felejtjük a villanyt, vagy bekapcsolva marad a televízió, ugyanis távolról is orvosolhatjuk a problémát. A fűtést minimumra tehetjük, vagy akár el is zárhatjuk, amíg nem tartózkodunk a lakásban és időzíthetjük, hogy mikor induljon be. A felsoroltak mindegyike a kényelmünket szolgálja, nem mellesleg rengeteget spórolhatunk az anyagiakon.

A lámpák fényerejét és a színhőmérsékletüket mi magunk állíthatjuk be. Képzeljük csak el, ahogy egy fáradt és nehéz nap után hazatérünk és belépünk a lakásba, még a villany felkapcsolásával sem nekünk kell foglalkoznunk. A rendszert automatizálhatjuk úgy, hogy minden nap ugyanabban az időben jöjjön működésbe valami, ám ezen bármikor változtathatunk az okostelefonunk segítségével.

Az energiatakarékosság és a kényelem mellett, szót kell ejtenünk még a biztonságról. Jelzést kaphatunk arról, ha megszólal a riasztó, esetleg illetéktelen behatolás történt a házba és a telefonunkról bármikor szemügyre tudjuk venni a biztonsági kamerák felvételeit, még akkor is, ha éppen nyaralunk. Amennyiben a riasztót nem kapcsoltuk be, de már elutaztunk, rögtön megtehetjük a telefonunk segítségével.

A felsoroltak alapján érdemes megfontolni az okos otthon megoldások és épületautomatizálás lehetőségét.