Ismerjük meg az indukciós főzőlapot!

Az elektromos főzőlapokból 3 típusút különböztethetünk meg, van a hagyományos, az üvegkerámiás és, ami talán a legmodernebb az az indukciós. A 19. században jöttek rá a technológia lényegére, amikor egy fizikus, név szerint James Clark Maxwell rájött arra, hogy hő keletkezik abban az esetben, ha egy mágneses mezőbe fém kerül. Így könnyen ráébredtek, hogy ezt a főzésekhez is hasznosíthatják. Az indukciós főzőlapnál nem fűtőszalagok vannak a segítségünkre az ételek elkészítése során, hanem az indukciós réztekercsek.

Az indukciós főzőlapok biztonságosak.

Az indukciós főzőlapok előnyei

Egyik legnagyobb előnye a hatásfoka, ami elérheti akár a 80%-ot is, ez a tulajdonsága pedig sokkal jobb a kerámiás típusúakkal szemben. Ez azt jelenti, hogy egy indukciós főzőlapon lényegesen rövidebb idő alatt forr fel a víz, mint bármelyik másikon.

Energiát is bőven megtakaríthatunk, hiszen a hőveszteség roppant mód csekély. Ez elsősorban akkor fog érvényesülni, ha olyan edényeket használunk, amelyek megfelelő vastagságúak. Az optimális energiafogyasztást abban az esetben érhetjük el, ha az edény fala minimum 3-5 milliméter vastag.

Mivel az indukciós főzőlap használata közben nem keletkezik nyílt láng, ezért maximálisan biztonságos. Bekapcsolt állapotában sem forrósodik a kerámiafelület, kizárólag akkor, ha edényt helyezünk rá. Majd miután levesszük, rövid idő alatt ki is hűl, így a kisebb csemetékkel nyugodt szívvel tevékenykedhetünk együtt a konyhában.

A főzőlap az ételek melegen tartására és kiolvasztására is alkalmas. A komolyabb készülékekben akár 7 lépcsős kijelző is a rendelkezésünkre áll, de jellemzően ez 3 szokott lenni.

Óriása előnye még az indukciós főzőlapoknak, hogy a felületük nem tud annyira felmelegedni, mint mondjuk a gázrózsás tűzhelyeknél, ezért attól sem kell tartanunk, hogy a kifröccsenő étel ráég a felszínre.

Az ételeket egyenletesen melegítik fel és a főzőzónájuk teljesítménye másodpercek alatt szabályozható. Egyes termékeken extra funkciók is fellelhetőek. Hátránya az indukciós főzőlapoknak, hogy vásárláskor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, mivel eléggé drágák, viszont nem fognak csalódást okozni a konyha szerelmeseinek.