A tengeri szállítmányozás rövid története, néhány sajátossága…

A vízi közlekedés több évezredes múltra tekint vissza. Az első folyami járműveket valószínűleg már az ősember is használta. Ezek az eszközök egyszerű folyóba zuhant fák lehettek. Az ókor szinte minden ismert birodalmában építettek különböző típusú hajókat. Ekkor a tutajok mellett hadihajókat is gyártottak. Ettől a kortól kezdve a hajók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az emberiség életében. A járműveket az idő előrehaladtával korszerűsítették.
Ezek a járművek jelenleg nélkülözhetetlenek a hadiipar, a szállítmányozás és a turisztikai területén. Mondhatjuk, hogy a hajózás jelentősége az egész világon- beleértve Magyarországot is- megnőtt, hiszen a különböző típusú áruszállító hajók, a világkereskedelem területén pótolhatatlanok. Amennyiben szeretné vállalkozása termékeit távoli országokba eljuttatni, vagy szívesen hozna be más kontinensről néhány dolgot, ajánlom figyelmébe ezt a bejegyzést a tengeri szállítmányozás sajátosságairól tájékozódhat.

A tengeri szállítmányozás a leghosszadalmasabb a szállítási módok közül.

Mikor érdemes ezt a fuvarozási lehetőséget választani?

Ez a szállítási módszer rendkívül olcsó, biztonságos és környezetkímélő. Ennek ellenére, kizárólag abban az esetben ajánlott előnyben részesíteni, ha távoli földrészekre szeretne nagy mennyiségű árucikket eljuttatni és a gyors célba érkezés nem olyan fontos. A teherhajók ugyanis heteken keresztül közlekedhetnek az egyes kikötők között, illetve számítani lehet egy-két napos késésre is.

Hogyan érkeznek a megadott címre az áruk?

Ez a fuvarozási lehetőség összetett. A kivitelezéshez a tengeri- mellett közúti- vagy vasúti szállítmányozásra is szükség van: csak így lehet a kikötőkbe, illetve a kikötőkből a házhoz elvinni az árucikkeket.

Mit tegyen a tengeri szállítmányozás előtt?

Fontos tudni, hogy a termékek szállításának ez a módja kizárólag erre a célra szakosodott vállalkozás közreműködésével oldható meg, ezért mindenképpen keressen szakértő partnert. Mindez érthető, hiszen muszáj gondoskodni az árucikkek megfelelő csomagolásáról. A teherhajókon legtöbb esetben ugyanis konténerekbe helyezik el az árucikkeket, így könnyen mozdíthatók. Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a rakomány több országot érint, így az okmányok kialakításakor és a fuvarozáskor számos jogszabály előírásait kell betartani.