Mi a teendő kínzó derékfájás esetén?

Hazánkban a derékfájás gyakori, rengeteg ember érintett benne. A fájdalomtól úgy érezzük, bármilyen kezelésnek alávetnénk magunkat, hogy végre megszüntessük a problémát, de koránt sem biztos, hogy elérjük bármelyikkel is a kívánt hatást. Most eláruljuk, hogy mely módszerek lesznek minden bizonnyal hatékonyak, és mit ne erőltessünk.

A derékfájás gyógytornával kordában tartható.

Mitől fájhat?

Az első és legfontosabb lépés, hogy fényt derítsünk arra, hogy mi váltja ki a tüneteket. A pontos diagnózis nagyban meghatározza a kezelés módját. Egy régebbi, vagy egy friss sérülés is lehet a felelős, de fontos megvizsgálni a fizikai aktivitást, munkakörülményeket, cipőviseletet és nem utolsó sorban az alvási rutint.  Egyes esetekben a képalkotó eljárások, mint például a CT, sem maradhatnak el.

Mi az, amire nem érdemes időt fordítani?

Egyre ismertebb a hialurun savas injekció, de sokan nincsenek azzal tisztában, hogy akut sérülések esetén beadása az ízületekre nézve nem javasolt. Szakadt ízületek, és gerincízületek tekintetében sem állja meg a helyét ez a módszer. A lökéshullám sem javasolt, hiszen károsodhatnak az idegek.

Mi az, ami többnyire hatásosnak bizonyul?

Az izomlazítók általában segítenek, mivel a gerinc mentén az izmok egyfajta görcsös állapotban vannak,  és az ezáltal keletkezett fájdalom hatására kényszertesttartást veszünk fel, ami még intenzívebb állapotokat idézhet elő. Lényegében ezt szüntetik meg az izomlazító krémek, amelyeket már infúziós kezelésekben is elérhetőek.

Az orvosok által nyújtott kollagénterápia pedig enyhíti a gyulladási folyamatokat, erősíti a szöveti képleteket, így a fájdalom minden bizonyal elmúlik. Ezt követően a páciensnek személyre szabott gyógytornában kell részesülnie, amin természetesen rendszeresen jelen kell lenne, mert a gerinc állapota így rendben tartható.

Tehát a torna megszünteti a fájdalmat, megerősíti a gernc tartásáért felelős, izomzatot felszabadító ideggyököket, és a hasizmot. Továbbá elengedhetetlen a megfelelő légzéstechnika, de még a jóga is sokszor beválik a betegeknél.