Az igazi eszpresszó titka!

A tökéletes kávé hazája vitathatatlanul Olaszország, ahol művészi szintre emelték a fekete nedű készítésének mesterségét. Innen indult hódító útjára az olasz eszpresszó, amelynek főzése nagyon szigorú szabályokhoz van kötve. Sajnos sok helyen nem veszik komolyan az előírásokat, így nem tudják átadni a hamisíthatatlan élvezetet.

Olaszország előkelő helyen szerepel a kávé készítésben!

Alapvetően kétféle kávébab létezik. A robusta erőteljesebb és kesernyésebb ízvilággal rendelkezik nagyobb csersavtartalmának köszönhetően. Magasabb koffeintartalma miatt közkedvelt a pörgősebb életmódot folytatók körében. Az arabica ezzel szemben sokkal lágyabb karakterrel bír, enyhén édes és karamellás utóíze pedig szelíden kényezteti az ízlelőbimbókat.

A kávéspohár hőmérséklete is mérvadó….

A tradicionális olasz eszpresszóban megtalálható mindkét kávéfajta. Az arabica gondoskodik a kellemes aromáról, a robusta pedig a crema-t adja, ami a vörösesbarna krém a kávé tetején. Az eredeti recept szerint 7 gr kávéőrleményt kell felhasználni (kizárólag prémium kávé használható) a kávéfőzés során, amelyet 88 °C vízzel kell elkészíteni. Nem mindegy az sem, hogy milyen hőmérsékletű a kávéspohár, melyben az olasz csoda testet ölt. Éppen ezért onnan lehet felismerni egy kávézóban, hogy a barista tisztában van a szabályokkal, ha a csészék nyakkal lefelé fekszenek a kávégépen, mert a készülékből távozó hő megfelelő temperatúrán tartja a poharakat.

Ha minden feltétel adott, úgy átélhetjük az igazi olasz eszpresszó által kínált élményt. Kerüljük a cukor és a tej hozzáadását, és hagyjuk, hogy a különleges esszencia átjárja minden porcikánkat.