infrapanel

Miért használjunk infrafűtést a hagyományos fűtési megoldások helyett?

Sokan még mindig a hagyományosabb fűtési megoldásokra esküsznek, mivel nincsenek tisztában az infrafűtés előnyeivel-hátrányaival. Szeretnénk segíteni Önnek és elmagyarázni, hogy miért éri meg jobban egy infrapanel használata, mint mondjuk egy gázkonvektoré.

Az infrafűtés előnyei

Egy infrapanel számos előnnyel rendelkezik, de a legfontosabb szerintünk az egyszerű és biztonságos működés. Ha infrafűtést alkalmazunk, akkor nem kell tartani az égésterméktől, nincs szükség kéményre, annak ellenőrzésére. Teljesen biztonságos a használata, ráadásul csak egy gombot kell rajta megnyomni és pillanatokon belül érezhetjük az infrapanelből áramló hőt. Természetesen termosztátot is lehet hozzá csatlakoztatni, így tökéletesen lehet szabályozni a szoba hőmérsékletét. Nem kell többé dideregve várni, hogy bekapcsoljon a fűtés. Az egyszerű és megbízható működés mellett a panel felszerelése is rendkívül egyszerű. Csak egy tartókonzolt kell felszerelni, ami megtartja a panelt és már csak egy áramforráshoz kell csatlakoztatni. Körülbelül 10 percbe kerül a felszerelése, így természetesen szakembert sem igényel, ha infrapanelt vásárolunk. Mivel minden panelnek más a hatásfoka, így tökéletesen meg lehet határozni, hogy egy szobába mennyi panel szükséges. Választhatunk, hogy több, de alacsonyabb teljesítményű, vagy kevesebb, de magasabb teljesítményű infrapanellel szereljük fel lakásunkat. A legtöbb infrafűtéssel foglalkozó boltban ingyenes felmérést is elérhető, így szakemberekkel meg lehet állapítani a szükséges és ajánlott paneleket, de ezt természetesen saját magunk is meghatározhatjuk. Egy infrapanelből áradó hő érzete teljesen más, mint más fűtési megoldásokból áramlóké. Ez azért van, mert olyan frekvenciájú sugarakat bocsájt ki a panel, ami hasonlít a nap sugaraihoz, ezért sokkal komfortosabban érezzük magunkat egy infrafűtéssel üzemelő szobában.

Ahogy olvashatja, rengeteg előnnyel jár egy infrapanel használata, de sajnos hátránnyal is rendelkezik, ami akár előnyként is használható.

Az infrafűtés hátránya

Az egyetlen hátránya, hogy az áram, drágább, mint a gáz. Sajnos jóval drágább, így ha például egy olyan házba költözünk, ahol kialakított gázfűtés van, akkor nem érdemes infrafűtésre váltatnunk. Ha azonban építkezünk és még nem döntöttünk, akkor mindenképpen érdemes az infrapanelekben gondolkozni. Ha kitudjuk egészíteni a paneleket napelemmel, akkor egy tökéletesen tiszta fűtési megoldást kapunk, ami biztonságos és zöld.

Ezek lettek volna az infrapanelek és az infrafűtés előnyei és hátránya. Reméljük, most már jobban érti az infrafűtést és könnyebben fog tudni dönteni a jövőben, ha fűtési megoldásokról van szó.