Hogyan rendezzük be az előszobát?

Sokan csak úgy tekintenek az előszobára, hogy az csak egy egyszerű közlekedő, pedig meghatározó szerepe van a lakásban. Lényegében ez az a helyiség, ahova először lépünk be, amikor kinyitjuk a bejárati ajtót, valamint a kabátokat, cipőket is többnyire itt tároljuk. A hozzánk érkező vendégek szintén ide érkeznek először, ezért nem mindegy mit látnak, ha körülnéznek.

Az előszoba kialakításánál három fő szempontot kell figyelembe venni!

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Az egyik lényeges szempont a praktikum, ügyeljünk a tárolási lehetőségek kialakítására, hogy kényelmesen elférjenek a kabátok, cipők, különféle dolgok. Egy nagyobb előszoba esetében ez könnyen kivitelezhető, hiszen több terület áll rendelkezésünkre, ám egy panelben található előtér sokkal kisebb. Ilyenkor törekednünk kell arra, hogy minden lehetőséget kihasználjunk egészen a plafonig: polcok, akasztók, beépített szekrények segítségével növelhetjük a kapacitást.

A másik nagyon fontos teendő, a megfelelő fényviszony kialakítása. Mivel az előszoba a helyiségek közti átjárást biztosítja, nincs elég fény az ablakok hiánya miatt. Lehetőleg ne csak egy központi lámpatest legyen, hanem több, sőt a tükröket is feldobhatjuk fényforrásokkal. A színek is sokat számítanak, kerüljük a sötét felületeket, a padló is jobb, ha világosabb árnyalatú.

Végül nem mehetünk el a dizájn mellett sem. Amit itt látnak a hozzánk érkező személyek, elsősorban az alapján mérik fel stílusunkat. Tartsuk meg a harmóniát az előszoba és az otthon többi része között. Egy minimalista lakásba szekrényekkel teli, letisztult előszoba illik, rusztikusabb kialakítású otthonba pedig antik megjelenésű bútorok, akasztók dukálnak. A lényeg, hogy az elrendezés kellően tükrözze személyiségünket.

A felsorolt szempontok alapján egyszerűbb kialakítani előterünket, de ha tanácstalanok vagyunk, bátran kérjük ki lakberendezők, szakértők véleményét.