A közösségi oldalak veszélyei kiskorúakra, fiatalokra nézve!

Egy kamasz szavaival élve: “Aki nincs regisztrálva valamilyen közösségi oldalon, az nem is létezik.” Ez is bizonyítja azt, hogy a fiatalok nem tudják elképzelni mindennapjaikat a közösségi oldalak használata nélkül. Az okostelefonok megjelenése pedig még jobban fokozta a kialakult helyzetet, hiszen így már bárhol, még utazás közben is könnyen be tudnak lépni fiókjukba. Jellemző erre a generációra, hogy akár fél percenként osztanak meg magukról, az életükről, valamint számukra tetsző dologról, valamit. Sűrűn nyilvánítanak véleményeket, még ismeretlen embereknek is. A szülőknek pedig résen kell lenniük, hiszen gyermekeik bármikor átverés áldozatai lehetnek, amelyek komoly lelki sérülésekhez vezethetnek. Kutatások is igazolták, hogy a fiatalabb generációt egyszerűbb átverni, és rávenni őket bizonyos dolgok elkövetésére.

A közösségi oldalak veszélyesek lehetnek a fiatalokra nézve.

Milyen kockázatokat rejtenek a közösségi oldalak?

Sajnos egyre gyakoribb az internetes zaklatás, a beteges hajlamú, zavarodott felnőttek pedig pont ezt a korosztályt célozzák meg. A tinik még nem szentelnek elég figyelmet az adataikra, ezért könnyen vissza lehet velük élni. Nem mellesleg a közösségi oldalak gyakori használata csökkenti a fizikai aktivitást, ami káros a szervezetre nézve, és így elhanyagolják a valós életet.

Hogyan védelmezzük őket megfelelően?

Egy amerikai felmérésből kiderül, hogy a kamaszok többsége 12-13 éves korban érez először késztetést arra, hogy egy közösségi oldal tagja legyen. Egy pszichológus, Vivien Friedman szerint azért ebben a korban, mert ekkortól képesek az elvont gondolkodásra.

Meg kell értetni a gyerekekkel, hogy mennyire fontos a jelszó biztonsága, mások ne tudják könnyen megszerezni, ha lehet akkor a szülők is ismerjék. Figyelmeztessük őket, hogy teljes nevüket soha ne adják meg, ugyanez igaz a személyes adataikra is: lakcím, telefonszám, pontos cím, bankkártya száma, stb. Kizárólag olyan tartalmakat osszanak meg, amelyek később sem okoznak majd kellemetlenségeket. Hangsúlyozzuk, hogyha olyan személlyel szeretnének találkozni, akit a közösségi hálón keresztül ismertek meg, mindenképp tudassák, valamint a találkozás pontos helyszínét is, kellően tájékoztassuk őket a lehetséges veszélyekről.

Olyan szabályrendszert szükséges kialakítanunk, amelyek a gyermek érdekeit szolgálják, és kellően óvják őket a lehetséges veszélyektől.