Hogyan védhetjük meg otthonunkat a betörőktől?

Manapság egyre több betörésről lehet hallani és a betörők egyre cselesebbek, sokszor a szakszerűen beépített minőségi ablak sem akadály számukra. Az értékeink megóvására kiváló megoldás egy biztonsági rendszer kiépítése, amellyel nem csak visszanézhető az esemény, és könnyen kideríthető, hogy ki volt a tettes, de egy ilyen berendezés megléte megijeszti, visszatartja a tolvajokat. Érdemes tehát befektetni az anyagiakat kamera rendszerek kiépítésébe, de ha nem engedhetjük meg magunknak, akkor kevesebb költségekből mi is összeállíthatunk hasonlót.

A biztonsági kamera rendszerek visszatartják a betörőket, tolvajokat.

Mi szükséges a saját magunk által összeállított rendszerhez?

A házilag összerakott rendszerhez nincs sok dologra szükség, és viszonylag rövid időn belül, 15 perc alatt elkészíthető. Minimális számítástechnikai tudást igényel a biztonsági kamera rendszer kiépítése, és körülbelül 20-80 ezer forint közötti összeget. Olyan lehet a legideálisabb, ami egyaránt kültéri és beltéri, lehetőleg két darab IP kamerával rendelkezik, valamint okostelefonnal vezérelhető.

Aki komolyabb IP kamera rendszert szeretne mindenképp forduljon egy megbízható biztonságtechnikai berendezésekkel foglalkozó szolgáltatóhoz. Sajnos ezen a területen sok olyan cég van, akik drágák és rossz eszközöket kínálnak, ezért javasolt olyan vállalathoz fordulni, akik kamarai regisztrációval rendelkeznek és a kivitelezés előtt egyeztetnek, majd később együttműködnek a biztosítónkkal.

Mit értünk biztonságtechnika alatt?

A mai modern biztonságtechnikába beletartozik a kamerás megfigyelésen kívül a riasztórendszer, és az élőerős távfelügyelet. A riasztás pedig többszintű, tehát magába foglalja a mozgás-, nyitásérzékelők, üvegtörés-érzékelők, gázszivárgás érzékelők, tűzjelzők, pánikjelzők rendszerbe állítását. Az élőerős távfelügyelet alatt pedig azt kell érteni, hogy vészhelyzet esetén kivonul a helyszínre az illetékes készenléti szervezet, de a diszpécseres felügyelet is igénybe vehető, amikor telefonon keresztül történik az intézkedés és a segítségnyújtás. Ilyenkor az érintett helyhez legközelebbi járőrszolgálatot értesítik, akik szintén kivonulnak terepszemlét tartani. Általában 15 perc kiérkezési időt vállalnak, de ez inkább 7-9 perc szokott lenni, ami nagyon jónak számít. Persze minden biztonságtechnikai szolgáltatónak írásba vannak adva bizonyos feltételek, amelyeket szerződéskötést megelőzően javasolt alaposan átolvasni.

Statisztikai adatok szerint napjainkban hazánkban egy ingatlanban élő család körülbelül 200-300 ezret költ riasztó rendszer kiépítésére.