Amit a naptejekről tudni érdemes!

Végre itt a jó idő és elengedhetetlen, hogy megfelelően védekezzünk a nap káros hatásai ellen. A közvetlen napsugárzás nagyon romboló a bőrre nézve, főleg a délutáni órákban, többek között hatalmas szerepet játszik a bőrrák kialakulásában. A minőségi naptejek kímélik a bőr felületét és megóvják egészségét.

A naptej véd az UV-B és UV-A sugárzás ellen!

Mit jelent a faktorszám?

A faktorszám az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik és azt jelöli, hogy mennyi időt tölthetünk a napon anélkül, hogy bőrünk károsodna. Tehát, ha azt feltételezzük, hogy 10 percet lehetünk a napon anélkül, hogy rossz hatással lenne bőrünkre, egy 20 faktoros fényvédő ezt az időt 200 percre növeli. A világosabb bőrűeknek először mindenképp egy 50 faktoros krém ajánlott addig, amíg nem kapnak némi alapszínt, a sötétebb színűeknek bőven elegendő egy 20-30 faktoros. Fontos, hogy a kint töltött idő alatt többször bekenjük magunkat.

A faktorszámon kívül lényeges, hogy mennyire széles egy naptej spektrumértéke. Ha ez az érték is megfelelő, akkor kellő védelmet nyújt az UV-A sugárzás ellen is, ami a bőrrák kialakulását segíti elő. Mielőtt megvásárolnánk célszerű a címkét elolvasni, és inkább ne vegyünk olyat, amiben oxibenzon, retynl palmitate és methylisothiazolinone található, mivel ezek az összetevők többet ártanak, mint segítenek, sokszor irritációt okoznak.

Ugyanolyan hatékony a vízálló naptej is?

Léteznek vízálló naptejek, amelyek hatása a vízben 40 percig tart, de ide tartoznak még további olyan tevékenységek, amelyek verejtékezéssel járnak, mint például a futás. Még azelőtt fél órával kenjünk be magunkat, mielőtt kimennénk a szabadba, hogy felszívódjanak a védelmet nyújtó anyagok. Körülbelül két óránként ajánlott felvinni a bőrfelületre és lehetőleg vastagon.

Manapság már számtalan formában kinálják eladásra a gyártók az általuk előállított naptejeket. Gél, krém, spray és permet formában is megtalálhatjuk a boltok polcain. Szakértők szerint ugyanolyan hatékony lehet a spray, mint a krém, de nagyobb odafigyelést igényel,  mert nehezebb egyenletesen eloszlatni. Gyermekeknek kizárólag olyat válasszunk, amit kifejezetten nekik készítettek.

Figyeljünk a szavatossági és lejárati időre, ha maradt is az előző évből inkább dobjuk ki, és vegyünk egy újat a biztos hatás érdekében!