A tavasz megérkeztével itt az allergia szezon! Mire figyeljünk?

Az elmúlt hetekben már sokan szenvedtek az allergia által okozta tünetekben, hiszen a mogyoró, a nyír, az éger, és a tölgy is polleneket bocsátott ki a levegőbe . Áprilistól pedig a pázsitfüvek, illetve a különböző gabonafélék fogják kiváltani az allergiás reakciókat. Lényegében az allergiás időszak egészen februártól októberig is eltart, és kellemetlenségeket okoz körülbelül 1,5-2 millió ember számára, mivel hazánkban nagyjából ennyien szenvednek allergiás megbetegedésekben.

Az allergia lehet örökletes, de kialakulása függ a táplálkozástól, légszennyezéstől, aktív-passzív dohányzástól, bizonyos gyógyszerek szedésétől, ugyanakkor a stressz, a mozgáshiány, és az elhízás is befolyásoló tényező lehet. Legáltalánosabb tünetek az orrfolyás, könnyezés, tüsszentés, amelyek, ha két hétnél tovább is fennállnak, valószínűleg érintettek vagyunk a szezonális nátha terén.

Első lépésként érdemes konzultálni a háziorvossal, de fül-orr-gégészetre, és allergológiai szakambulanciára is ellátogathatunk. A bőrön végzett Prick-teszt, továbbá vérvétel segít a pontos diagnózis megállapításában. A Prick-tesztet ajánlott az allergiás időszak előtt, vagy után elvégeztetni, akkor, amikor tünetmentesek vagyunk.

Az allergiás tünetek kezelése.

Milyen praktikák vannak a tünetek enyhítésére, kezelésére?

A pollenek sűrűsége reggel 6 órától délig a legnagyobb, ezért ebben az időszakban nem jó a szabadban tartózkodnia az allergiás betegeknek. Autót is csak felhúzott ablakokkal vezessenek, és a lakásban se szellőztessenek. A ventillátorok helyett légkondicionáló, valamint pollenszűrő használata javasolt. A frissen mosott ruhákat ne a szabadban teregessék ki, valamint a levett ruhákat se felejtsék a hálószobában. Próbáljanak meg minél gyakrabban kezet, arcot, és hajat mosni. Kerüljék a virágpor alapú készítmények fogyasztását, mint például a mézét, de ilyen összetételű kozmetikumokat se alkalmazzanak.

Kiemelkedő szerepet kap a gyógyszeres kezelés, hiszen ez bizonyul a leghatásosabbnak. Az antihisztaminok a legelterjedtebbek, amit az orvos írhat fel receptre tabletta, spray, vagy szemcsepp formájában. Általában használhatóak eseti jelleggel, rendszeresen, de megelőzés céljából is.

Fontos tudni, hogy bizonyos gyümölcsök, és zöldségek is válthatnak ki allergiás reakciókat, például a görögdinnye a parlagfű által ismert tüneteket képes okozni.