5 dolog amit tudnod kell a szűrővizsgálatokról

A szűrővizsgálatok elsődleges célja, hogy egyes betegségek még a korai szakaszban felismerésre kerüljenek, amikor a beteg még panaszmentes, de a biológiai elváltozások már kialakultak. A szűrés egy személy bizonyos időközönkénti vizsgálatát jelenti, annak érdekében, hogy a rejtett betegségek fennállása kizárható legyen, esetleg meglétének valószínűsége megerősítést kapjon. A vizsgálatok pozitív eredménye még önmagában nem elég a pontos diagnózishoz, ebben az esetben további vizsgálatok szükségesek. Ezenfelül kezdetét veszi a megfelelő kezelés, valamint a betegség lefolyásának menete is pozitívan befolyásolható.

A szűrésekről elmondható, hogy biztonságosak, gyorsak, egyszerűen kivitelezhetőek, nem párosulnak hozzájuk nem kívánatos mellékhatások, és kibírhatatlan fájdalmak, illetve előírás, hogy költséghatékony megoldások legyenek.
A betegségmegelőzés céljából történő szűrővizsgálatokra nem indokolt orvosi beutaló.

szűrővizsgálat

Magyarország a megbetegedésekben sajnos az élen jár, ráadásul a betegségek általi elhalálozások száma rendkívül magas. Az ÁNTSZ elmondása szerint ebben az első helyen a szív-, és érrendszeri megbetegedések, második helyen pedig a daganatos megbetegedések állnak. (https://www.antsz.hu/data/cms41690/lakossagi_szurovizsgalatok.pdf)

Miért nem mennek el sokan a szűrésekre?

Legtöbben azért kerülik el a szűrővizsgálatokat betegségmegelőzés céljából, mert félnek, hogy rossz híreket kapnak. Az is közre játszik, hogy nem akarják rettegésben eltölteni azt az időt, ami a vizsgálat, és az eredmény kézhezvétele között eltelik.
Pedig lényegesen nagyobb az esély a gyógyulásra, ha időben felismerésre kerül a kóros állapot.

Szűrővizsgálat korcsoportonként, és a szűrővizsgálat gyakorisága!

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk az egészségünk megőrzésére, amiben a szűrések jelentős szerepet játszanak.

vérvétel

  • Laborvizsgálat 25 év felett 1-2 évente erősen ajánlott.
  • Urológiai vizsgálat, köztük a prosztata vizsgálat is, leginkább 50 éves kor felett, és évente.
  • Szemészeti ellenőrzés 40 felett 2 évente, de ha előfordult a családban zöldhályog, akkor évente érdemes.
  • A bőrgyógyászati szűrés nincs korhoz kötve, 2-3 évente ajánlják a szakemberek, de ha családunkban már gondot okozott, akkor évente.
  • Szívultrahang, terheléses – EKG 40 évnél idősebbeknél, évenkénti rendszerességgel.
  • Csontsűrűség mérés nőknél 65, férfiaknál 70 felett, 1-3 évente, rizikófaktoroktól függően.
  • Vastagbélszűrést a székletben található rejtett vér által ellenőriznek, ez a vizsgálat elsősorban 50-60 éves kor közötti nők, és férfiak esetében javasolt.

Szűrővizsgálatok nőknek!

  • Emlőszűrés 45-65 év közötti nők körében a legfontosabb, legalább 2 évente tanácsos ellátogatni egy mammográfiás vizsgálatra.
  • Méhnyakrák szűrést legalább 3 évente célszerű elvégeztetni citológiai vizsgálattal, a 25-65 éves korosztály körében.