Napelem rendszer működése

A napelemmel való áramtermelés napjainkban már egyre elterjedtebb. Németország, India, Kína, és az Egyesült Államok vezető szerepet töltenek be a napelemes energiatermelés terén. Az anyagi helyzetektől függően, ma már bárki élhet a megújuló energiatermelések lehetőségeivel. A rendszernek két fő típusát különböztethetjük meg. A mono napelemeket inkább az árnyékosabb fekvésű helyekre érdemes tenni, míg a polikristályos rendszereket pedig a naposabb területekre. Hazánkban teljesen mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk, hiszen éghajlati viszonyaink mind a két típusnak megfelelnek.

Napelem rendszer működésének bemutatása.

Ejtsünk néhány szót a napelem rendszer működéséről

A napelemes rendszer felépítése néhány elemből tevődik össze. A rendszer motorját természetesen a napelemek adják, és ettől függ, hogy hogyan fog teljesíteni. A napelemek alapesetben egyenáramot állítanak elő, de ahhoz, hogy a háztartásban is fel tudjuk használni, ahhoz váltóáram fog kelleni, mivel a háztartási berendezések működéséhez erre van szükség. Ezt úgy nevezett hálózati szinkronos inverterek segítségével lehet elérni, ezután már könnyen üzemeltethetjük a Tv készüléket, mosógépet, klímaberendezést, világítást az új rendszer működésével. Szükség lesz még egy biztonságos tartószerkezetre, néhány elektromos leválasztó kapcsolóra, és védelmi berendezésre.

Mi történik, ha egy modul meghibásodik?

Vannak napelemek, amelyek teljesítmény optimalizálóval vannak ellátva, ez azért jó, mert, ha valamelyik mező modulja árnyékba kerül, nem fogja visszafogni a többi teljesítményét. Ha az adott modul ideiglenesen meghibásodik, a többi gördülékenyen működni fog. A hagyományos napelemeknél fordul elő többnyire, hogy egy modul meghibásodása esetén a többi működését is visszafogja. Manapság már a hagyományos napelem rendszer is kiegészíthető az optimalizálóval. Előnye még, hogy mérni tudja az aktuális teljesítményt, tehát képet kaphatunk a pillanatnyi állapotról is.

A tetőre felszerelt panelek félvezető szilikonból készülő napcellák, amelyek két rétegből állnak. Az egyik elktronhiányt, a másik elektrontöbbletet tartalmaz. A napsugárzás hatására az elektronok átvándorolnak a negatív részről a pozitívra, és mivel a vezetékekben áramló elektronrészecskék egyenlőek az árammal, már elő is állt a szükséges energiaforrás. Másnéven fotovoltaikus rendszernek nevezzük, ami hasonlít a növények fotoszintetizálásához.