3 tipp, hogy hogyan kezeljük az irodai stresszt

A nagy felelősséggel járó beosztás minden ember számára megterhelővé válhat egy idő után. Sok médium foglalkozik a témával, egyesek talán kicsit túlzottan elmozdultak a végletek felé, ami stresszt illeti. Nézzük, hogy mi ez a stressz dolog, mi váltja ki, mikor válik tényleg veszélyessé és hogyan lehet kezelni, illetve megelőzni.

A stresszes állapot evolúciósan alakult ki, okkal van jelen az ember életében. A célja az, hogy amikor veszélyt észlelünk, az emberi testünket felkészítse a gyors reagálásra, a menekülésre. Ezt úgy éri el, hogy amikor észleljük a veszélyt, hidrokortizon nevű hormon szabadul fel a szervezetünkben, melynek hatására sokkal aktívabbak leszünk. Megnő a pulzus, élesednek a reflexek, megváltozik a cukorbontás illetve a fehérjeszintézis üteme a szervezetben. Tehát alapvetően a stressz nem káros, hanem alapvető szükségletű a túlélésünkhöz. Rövid távon.

A valódi veszély: a tartós stressz

Egészen más a helyzet akkor, ha az előbb felvázolt szituáció nem csak ideig-óráig áll fenn, hanem tartósan ilyen állapotban ragadunk. A folyamatos vészhelyzet miatt megváltozott anyagcserének köszönhetően az kevés energia marad a normális életvitelhez szükséges funkciókra, így például az immunrendszer is a minimális szintre lesz leszorítva. Vagyis megnő a fertőzések, megbetegedések kockázata. A szív- és érrendszeri megbetegedések szintén megnő, az érfalak stresszes környezetben jobban megfeszülnek, a vérnyomás megemelkedik. A tartós magas vérnyomás káros hatásai közismertek, itt most nem részletezzük.

1. tipp: idejében ismerjük fel a stresszt

Mint minden betegségnél, a megelőzés a legfontosabb pont a védekezésben. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. Az alapos vizsgálatok (laboratóriumi, pszichológiai, stb.) segítségével idejében észrevehető, ha esetleges tartós stresszhatás következtében már pszichoszomatikus problémák is felbukkantak.

A legjobb, komplex és mindenki számára hozzáférhető ilyen elemzés a menedzserszűrés vizsgálat. A hivatkozott oldalon is, több menedzser szűréssel foglalkozó egészségügyi intézményhez hasonlóan több csomag ajánlat is van, az alapvizsgálatoktól a teljes palettát felvonultatóig.

2. tipp: módosítsunk az életvitelünkön, hozzáállásunkon

Ha még idejében sikerült felismeri a problémát, akkor szerencsés helyzetben vagyunk, nagyon jó eséllyel megúszhatjuk a komplikációkat. Először is fontos, hogy megtanuljuk kezelni a stresszes szituációkat, ehhez szakemberek segítségét is igénybe vehetjük (például a konfliktuskezelés területén). Emellett a táplálkozás és a rendszeres testmozgás is fontos szerepet játszik a levezetésben és a jó állapot megtartásában. A rossz minőségű ételeinket cseréljük le egészséges, minőségi élelmiszerekre. Járjunk el futni, úszni vagy mást sportolni, ennek biokémiai szerepe van, jó hatást fejt ki az anyagcserére.

3. tipp: ne akarjuk egyedül megoldani a problémát

Sose feledjük el, hogy nem vagyunk egyedül. Bátran kérjünk segítséget, beszéljünk családtagjainkkal, illetve forduljunk szakemberhez. A kommunikáció fontos szerepet játszik a stressz feloldásában. Sajnos nem ritka az az eset, amikor gyógyszeres kezelés is szükséges, de ilyenkor is nagy szerepet tölt be egy barátságos szó, egy jó beszélgetés.