Mire jó a hidegpárásítás?

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez körülbelül 40-60 % közötti páratartalom elérésére van szükség a lakásban. Viszont figyelni kell arra, hogy ennél magasabb ne legyen, mivel az hozzájárul a penészgombák elszaporodásához. Télen, a levegő zárt térben sokkal jobban kiszárad, ez elsősorban a fűtés miatt van. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy száraz a szánk, ég és viszket a szemünk, szárazan köhécselünk, kapar a torkunk, rosszul alszunk, száraz a bőrünk, akkor valószínűleg a nem jó páratartalom miatt kiszáradt a levegő.

Milyen hatása lehet még a nem megfelelő páratartalomnak?

Az ilyen légkör hatására nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának, ugyanis irritálja a nyálkahártyát, ezért nagyobb a kockázata a légúti fertőzéseknek és a náthának. Mivel így az orrnyálkahártya is szárazzá válik, többször jelentkezhet orrvérzés. Gyerekeknél a kruppos rohamok előfordulása sokkal gyakoribbá válik. A radiátorra helyezett vizes törölköző nem a legjobb praktikák közé tartozik, hiszen hamar megszárad és úgy már semmi értelme az egésznek. Kis gyerekeknél helyezhetünk a kiságyra egy nagyobb vizes ruhát, amit gyakran cserélünk, de ez sem túl hatékony módszer.

A hidegpára tökéletes megoldás a köhögésre, nyálkahártya irritációjára

Milyen hidegpárásítót érdemes vásárolni?

A legideálisabb, ha beszerzünk egy hidegpárásító készüléket, ami lehet ventilátoros és ultrahangos.

A ventilátoros: a készülékbe áramló levegő áthalad a szűrőbetéten, és ezt fújja vissza a légtérbe.

Az ultrahangos: működésekor fehér ködfelhőt bocsájt ki, ami azért keletkezik, mert a vizet mikroszkopikus cseppekké porlasztja.

Miért jó az ultrahangos készülék?

Az ultrahangos hidegpárásítót sokkal többen szeretik, merthogy csendesebb és jóval hatékonyabban növeli a levegő páratartalmát. Ha nem csapvizet, hanem desztillált vizet teszünk a készülékbe elkerülhetjük a vízkő lecsapódást, ez költségesebb megoldás, viszont számolnunk kell azzal, hogy a keményebb csapvíz miatt a vízkő megjelenhet a bútorokon. Olyat is választhatunk, ami rendelkezik páratartalom mérővel, így számszerűen láthatjuk, hogy milyen a változás. Elhelyezés szempontjából a legjobb, ha minél magasabbra tesszük. Csepegtethetünk a vízbe eukaliptuszt, vagy bármi mást, így kellemesebb illat fog terjengeni a szobában, és egészségügyileg a hatása is jobbá válik.

Tehát a hidegpárásító készülék könnyebbé teszi a hétköznapokat, elősegíti szervezetünk megfelelő működését és tisztább, frissebb lesz tőle a levegő. Mindezek mellett az is elengedhetetlen, hogy rendszeresen szellőztessünk.