Több mint száz éves Zsolnay cserépkályha került elő

Fantasztikus kincs került nem rég, a BÁV árverésének kalapácsa alá. Ez nem volt más, mint egy több mint száz éves, eredeti, Zsolnay cserépkályha, amely egykoron Zsolnay Miklós férfiszalonjának dísze volt.

Néha a legváratlanabb helyeken bukkannak fel már-már műkincs értékű alkotások. Legutóbb egy számos kalandot megért Zsolnay cserépkályha került egy nyilvános árverés kalapácsa alá. Mint később kiderült Zsolnay Miklós tulajdona volt egykoron és saját villájában használta, akkori feleségével, Bónis Malvin színésznővel.

Kalandos előélet.

A cserépkályha kalandos élete kb 100 évvel ezelőtt kezdődhetett, amikor is a színésznő 1905 februárjában Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának centenáriumi előadásán, remek játékáért egy 6 szobás villát is kapott a csokor mellé, amely a Thököly út. 70 szám alatt állt. Ide költözött be később Zsolnay Miklós 1911-ben és az ő szalonjában kapott helyet ez a fantasztikus kályha, melynek a Román szoba nevet adták.

A cserépkályha színe illeszkedve a szoba színeihez, zöld eozinszínűre lett festve. A Zsolnay-féle kályhák nyilvántartásába, „Romanischer Camin Kachel”(román stílusú) néven lett bejegyezve.

A háború után

A cserépkályha otthonául szolgáló villa túlélte a világháborút, majd később Gábor József miniszter kapta meg. A szocializmus éveiben a férfiszalont teljesen elhanyagolták. Még az ablakok üvegét is újságpapírral pótolták.

Árverésen a Zsolnay

Ennyi viszontagság után bukkant fel a BÁV árverésén a sokat látott, díszes Zsolnay, amely iránt óriási volt az érdeklődés. Külföldről is szép számmal jöttek megkeresések, és érdeklődők. Reméljük igazi műértő gazdára talál, ez a gazdagon díszített, eredeti antik, népi cserépkályha. Mi magyarok persze a legjobban annak örülnénk, ha hazánkban maradna. Pécsett az önkormányzat is felvásárolt az utóbbi időben jó pár, különleges darabot a Zsolnay-örökségből.

Azonban a Zsolnay kandalló mindezt átvészelte, és a BÁV árverésén új, minden bizonnyal műértő tulajdonosra lelt. Lapunk úgy tudja, hogy az aukció előtt komoly külföldi érdeklődés volt a kandalló iránt, de számunkra, Pécsett élők számára az lenne persze a legjobb, ha Magyarországon maradna a Zsolnay aranykorából származó alkotás.

Az új tulajdonos kiléte még ismeretlen.