Penészedés megszüntetése és megelőzése

A penész a lakásokban, házakban bárhol megjelenhet, amelyek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem egészségügyi kockázatot is hordoznak magukban. A penész spórái könnyen belélegezhetőek, ami légúti irritációt, allergiás reakciókat vagy más egyéb problémákat válthat ki. Emiatt fontos azonnal cselekedni, ha észrevesszük nyomait az otthonunkban.

Hogyan szüntessük meg a penészedést?

Az első lépés a penészedés felismerése és azonosítása. Gyakran feketés, zöldes vagy fehéres foltok formájában jelenik meg a falakon, a mennyezeten, sarkokban vagy más felületeken, például a fürdőkád szélén. Mielőtt nekilátnánk a penész eltávolításának, vegyünk fel védőmaszkot, gumikesztyűt és védőszemüveget, hogy megvédjük szervezetünket a penészspóráktól.

A penészt nem könnyű eltávolítani.

A kisebb penészfoltok eltávolításához ecetet vagy hidrogén-peroxidot használhatunk. Egyenlő arányban keverjük össze vízzel és permetezzük az érintett területre, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután dörzsöljük át a területet egy kefével vagy szivaccsal. Nagyobb felületeken vagy makacsabb penész esetén speciális penészeltávolító szereket érdemes alkalmazni.

Miután eltávolítottuk a penészt, győződjünk meg róla, hogy megszáradt-e a helye, ehhez ventilátor vagy páramentesítő segítségét is igénybe vehetjük.

Hogyan előzzük meg a penészedés kialakulását?

Igyekezzünk sűrűn szellőztetni otthonunkat, különösen a fürdőszobát és a konyhát, ahol a páratartalom jellemzően magasabb. Ha a lakásban magas a pára, fontoljuk meg egy páramentesítő beszerzését. Továbbá, kezeljük megfelelően a vízszivárgásokat és a nedvesedést okozó problémákat, lehetőleg azonnal, miután észleljük őket.

Bizonyos növények is képesek csökkenteni a levegőben lévő páratartalmat és a penészedés kockázatát, ilyen az aloe-vera is. Rendszeres takarítással is visszaszoríthatjuk a penész kialakulásának esélyét.

Az ózongenerátor, hogyan hat a penész ellen?

Az ózongenerátorokat gyakran használják a levegő és a felületek fertőtlenítésére. Az ózon erős oxidáló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a káros mikroorganizmusok, így a penész és a penészspórák elpusztításában. Az ózongenerátorok az oxigént (O2) ózonná (O3) alakítják. Az oxidáció során az ózon elpusztítja a spórák sejtfalát, így megsemmisíti a penészt.

Mikor vessük be az ózongenerátort a penész ellen?

Ha a tisztítás és a hagyományos penészeltávolító módszerek nem hoznak eredményt, az ózongenerátor lehet a megoldás a makacs penészspórák ellen.

Az ózongenerátorok képesek nagy területeken is hatékonyan elpusztítani a penészspórákat, így célszerű bevetni, ha egy egész szobát vagy nagyobb helyiséget kell kezelni.