Hogyan legyünk energiatakarékosak?

A világítás megtervezése nem egyszerű feladat, hatalmas odafigyelést és tervezést igényel, éppen ezért nagy figyelmet kell szentelni az előkészületekre és a munkálatokra. A Föld energiaforrásai viszont végesek, tehát ennek megfelelően célszerű az egészet véghez vinni, ráadásul így jelentős mértékben spórolhatunk is.

A világítás megtervezése bonyolult.

A világításkorszerűsítés során mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon elegendő fényt fog-e adni az adott lámpa, tehát át kell gondolnunk, hogy mennyi fényre lesz szükségünk az érintett helyiségben. A fény hatással van a hormonháztartásunkra, így befolyásolja a napi életritmusunkat is, ezáltal nem mindegy, hogy a mesterséges fényeink miként vannak kialakítva. A világítás többek között meghatározza a közérzetünket, arról nem beszélve, hogy a térérzet is javul, ha az egész megfelelően van kialakítva.

Egy adott területet sokféleképpen meg lehet világítani, hogy az teljes mértékben megfeleljen az elvárásainknak és igazodjon azon tevékenységekhez, amelyeket ott szoktunk elvégezni.

Világítástervezés tekintetében szakemberek segítségét is igénybe vehetjük, akik darabszámmal összeállítják a lámpalistát, figyelembe véve igényeinket és használati szokásainkat. Műszaki dokumentációt és alaprajzot is a megrendelők elé tárnak, hogy jobban átláthatóbbak legyenek a folyamatok. Számítási eredményeket is végeznek azzal kapcsolatosan, hogy mekkora lesz a fényerő.

Hogyan tudunk még energiát spórolni a háztartásban?

A világításon kívül figyeljünk még arra, hogy a számítástechnikai eszközök legyenek kikapcsolva, ha nem használja őket senki. A vizet használó berendezéseket igyekezzünk rendszeresen vízkőteleníteni, hiszen így jobban is néz ki az adott berendezés és kevesebb áramot fogyaszt. A konyhában lehetőleg vegyük minimálisra a fűtést, ugyanis a sütőből és a mosogatógépből is távozik elegendő hő. A szigetelésnek is meghatározó a szerepe, ha nem megfelelő, akkor jelentős veszteségre számíthatunk.