Miben különböznek a nagykonyhai gépek a lakossági felhasználású konyhai eszközöktől?

Egy étterem vagy kifőzde konyhájában teljesen más berendezések találhatóak, mint egy háziaszony konyhájában. A lakossági felhasználású konyhákban fellelhető felszereléseknek egy családot kell kiszolgálniuk, ami néhány főt jelent, az éttermeknek viszont rengeteg vendéget. Ráadásul ezekben a konyhákban egyszerre többen is ténykednek, tehát a berendezések felületei jóval nagyobbak.

Az éttermek konyhája speciális kialakítású.

A vendéglátóipari berendezések jellemzően nagyobb teljesítménnyel bírnak és a kapacításuk is termetesebb, hiszen számtalan mennyiségű élelmiszer tárolását kell megoldani és olyan tulajdonságokkal kell rendelkezniük, hogy a frissességet is megőrizzék.

Több helyen egyedi méretű bútorok megrendelése szükséges, legyen szó akár nagy űrtartalmú hűtőről, munkaasztalról vagy salátahűtőről. Az utóbb említett bizony tényleg fontos az éttermek konyhájában, ugyanis kifejezetten a zöldségek ideális tárolására lettek kifejlesztve, a saját házunkba nem valószínű, hogy tennénk salátahűtőt. A pizzériákban például külön létezik pizzapult is, ami szintén speciális kialakítású.

A mosogatást sem úgy kell elképzelni egy ipari konyhában, mint az otthonunkban, olyan mosogató beszerzése fontos, ami lényegesen könnyebbé teszi a dolgozók dolgát, jellemzően több tálcást választanak.

Milyen az éttermi konyha kialakítása?

A tervezése egy étterem konyhájának bonyolult feladat és több időt igényel, a szakemberek ennél a folyamatnál összedugják a fejüket és több szempontot is mérlegelnek, míg egy háziasszony a saját konyhája tekintetében inkább a dizájnt veszi figyelembe. A berendezések elrendezése az ipari konyhában úgy történik, hogy egyik dolgozó munkáját se nehezítsék, például nem szabad, hogy keresztezzék egymás útját.

A nagykonyhai gépek, berendezések jó, ha rozsdamentes anyagból kerülnek legyártásra, így jelentősen növelhető az élettartamuk, ráadásul bármilyen stílusú környezetbe beleillenek.