Egy étterem vagy kifőzde konyhájában teljesen más berendezések találhatóak, mint egy háziaszony konyhájában. A lakossági felhasználású konyhákban fellelhető felszereléseknek egy családot kell kiszolgálniuk, ami néhány főt jelent, az éttermeknek viszont rengeteg vendéget. Ráadásul ezekben a konyhákban egyszerre többen is ténykednek, tehát a berendezések felületei jóval nagyobbak.
A vendéglátóipari berendezések jellemzően nagyobb teljesítménnyel bírnak és a kapacításuk is termetesebb, hiszen számtalan mennyiségű élelmiszer tárolását kell megoldani és olyan tulajdonságokkal kell rendelkezniük, hogy a frissességet is megőrizzék.
Több helyen egyedi méretű bútorok megrendelése szükséges, legyen szó akár nagy űrtartalmú hűtőről, munkaasztalról vagy salátahűtőről. Az utóbb említett bizony tényleg fontos az éttermek konyhájában, ugyanis kifejezetten a zöldségek ideális tárolására lettek kifejlesztve, a saját házunkba nem valószínű, hogy tennénk salátahűtőt. A pizzériákban például külön létezik pizzapult is, ami szintén speciális kialakítású.
A mosogatást sem úgy kell elképzelni egy ipari konyhában, mint az otthonunkban, olyan mosogató beszerzése fontos, ami lényegesen könnyebbé teszi a dolgozók dolgát, jellemzően több tálcást választanak.
Milyen az éttermi konyha kialakítása?
A tervezése egy étterem konyhájának bonyolult feladat és több időt igényel, a szakemberek ennél a folyamatnál összedugják a fejüket és több szempontot is mérlegelnek, míg egy háziasszony a saját konyhája tekintetében inkább a dizájnt veszi figyelembe. A berendezések elrendezése az ipari konyhában úgy történik, hogy egyik dolgozó munkáját se nehezítsék, például nem szabad, hogy keresztezzék egymás útját.
A nagykonyhai gépek, berendezések jó, ha rozsdamentes anyagból kerülnek legyártásra, így jelentősen növelhető az élettartamuk, ráadásul bármilyen stílusú környezetbe beleillenek.