Hogyan működik a cilinder zár?

A cilinder zár olyan zárbetét, ami rendkívül színvonalas és teljes mértékben biztonságos. A zárházon kívül zárhenger is tartozik hozzá, amibe a kulcsot tesszük. A végcsapot a gyártó nem fixen alulról préseli be, hanem csavaros megoldást alkalmaz, ezáltal szétszedhető és újrakódolható egy újabb kulcsra. A végcsap felett a rugók, a támasztócsap és az interaktív csap található. Tehát elmondható, hogy a cilinder zárak technológiája hazánkban egyedülálló.

A cilinder zár maximális biztonságot jelent.

Amit még a cilinder zárról tudni érdemes

Egy másolásvédő kártya is tartozik a cilinder zárakhoz, amelyen számokat és betűket figyelhetünk meg. A feltüntetett adatoktól függ a csapok mélysége, magassága és szélessége. A kulcson lévő lyukak éppen olyan mélységűek, mint a zárbetétben található csapok. Így a kulcs behelyezésekor ezek a pöckök vízszintes helyzetbe kerülnek, így a zárhenger el tud mozdulni. Ha a méretek nem fedik egymást pontosan, akkor a zár nem nyitható és nem zárható.

Hol érdemes használni a cilinder zárat?

A cilinder zár magas fokú biztonságot nyújt az erőszakos behatolásokkal,betörésekkel szemben. Habár tudjuk, hogy nincs feltörhetetlen zár, de hosszú időre le tudja kötni a rossz szándékúak figyelmét. Kulcs nélküli nyitáshoz komolyabb eszközökre van szükség, ami jellemzően nagyobb hangzavarral, hangoskodással jár. Erre felfigyelhetnek a szomszédok, vagy ha éppen alszunk, mi magunk is felébredünk.

Egyedüli hátránya, hogy a másolásvédő kártyát meg kell őrizni, hiszen az tartalmazza a pontos paramétereit a cilinder zárnak. E nélkül nem lehet hozzá pótkulcsot készíttetni, vagy ha elvesztettük a kulcsot, nem lehet újat rendelni.