Miért fontos a rendszeres fogápolás?

Rendkívül fontos, hogy fogainkat rendszeresen, napi többször ápoljuk, hiszen ezzel csökkentjük az esélyét annak, hogy valamelyiket elveszítsük, illetve az ínybetegségek és az egyéb fogászati problémák is nehezebben alakulnak ki. Fogmosáskor ügyeljünk a helyes technikára, végezzünk a fogkefével sepregető mozdulatokat lehetőleg az ínytől indulva a fog felé, mindezt közepes erősséggel tegyük meg. Azért lényeges a jó technika, hogy az íny és a fogrések egyaránt alaposan megtisztuljanak.

A fogak védelme érdekében rendkívül fontos a rendszeres fogápolás.

Milyen fogkefét válasszunk?

A legjobb, ha a sörtéje közepesen kemény, a szakorvosok véleménye szerint az esetek többségében ez bizonyul a leghatékonyabbnak. Továbbá a fogselyem alkalmazása is erősen javasolt. Ebből két típusút különböztethetünk meg, az egyik a viaszozott ízesített, a másik pedig a viaszmentes. Hatékonyan tisztítja fogaink azon réseit, amelyek nehezen érhetőek el, maradéktalanul eltávolítja az itt lerakódott lepedéket. Még a nagyon szoros fogrések között is kiváló hatás érhető el a fogselyemmel.

Napjainkban egyre többen döntenek az elektromos fogkefe mellett, ami valóban hatásos, ám nem szabad megfeledkezni a fej cseréjéről. A komolyabb eszközök mellé általában szájzuhanyt is adnak, ennek az íny masszírozásában van a legnagyobb szerepe, ami kifejezetten javasolt azoknak, akik hajlamosabbak az ínysorvadásra. Viszont a folyamat elkerülhető azzal is, ha naponta többször átmasszírozzuk ínyünket az ujjunkkal.

Bármi rendellenességet, szokatlan vagy fájdalmat tapasztalunk fogainkkal kapcsolatban, minél hamarabb forduljunk fogorvoshoz, aki minden bizonnyal röntgenfelvételt is fog készíteni.