Lakások kívülről-belülről: képek és a valóság

Az ingatlanpiacról 2019-ben Magyarországon mindenkinek három szó jut eszébe: drága, drágább, legdrágább. De nem nekünk, nem ebben a cikkben. A mi témánk az, hogy mitől lesz egy lakás szép, és hogyan lehet ezt a szépséget átadni mások számára.

Egy lakás teljesen más képet ad fotó alapján, mint a valóságba.

Kezdjük az elején. Üres lakás, fehér falak, sehol egy bútor, nincsenek az ablakok előtt függönyök, de még egy Üdvözöllek! feliratú lábtörlő sem díszeleg a bejárati ajtó előtt. Rendben, azért ne menjünk vissza az univerzum keletkezéséig. A vízcsövek nem ólomból vannak, a zuhanytálca helyén sem egy tálca sör szolgál a professzionálisnak marginálisan sem mondható kivitelező társaság munkavédelmi folyadékának gyanánt. Egyszóval a lakás szerkezetileg kész, csak éppen nem jó érzés a szoba közepén egy matracon álomra hajtani a fejünket. Ez az állapot a lakberendezők komfortzónája: mivel még semmi nincs a helyén, tényleg minden a képzeletükre van bízva, kicsit furcsán hangzik, de ők itt érzik otthon magukat.
Bár a legtöbb ember minden nap egy lakásba tér haza, nem biztos, hogy igazán az otthonának érzi azt, valami hiányzik. A profik tudják: a fehér fal is jól néz ki, de nem árt egy kis színt vinni az életünkbe. Lehet egy kanapé is kényelmes, de ettől miért kellene egy váróteremre emlékeztető hangulatot sugároznia. A lakberendezők tudják, hogy mihez kell nyúlni: nem árt, ha kikérjük a tanácsukat, hiszen most még időben vagyunk, egy dohányzóasztalt sem kell odébb tolnunk. Festés, bútorozás, elsőre indokolatlannak tűnő dísztárgyak elhelyezése, szőnyegek, függönyök, mind a helyükre kerülnek.
Nem is vesszük észre, hogy mennyivel jobb egy fárasztó napot egy relaxálásra megálmodott nappaliban levezetni, és hogy milyen nyugtató érzés egy harmonikusan megkomponált hálószobában felkészíteni a szellemünket az éjszakára, hogy másnap üdén, energiával telve ébredhessünk.

Költözünk, költözünk?

Telnek múlnak a hónapok, évek és eljöhet az az idő, amikor szeretett kis kuckónk már nem alkalmas számunkra – túl kicsi lett, máshová kell költöznünk. Két hatalmas kihívás áll előttünk: el kell adnunk a régi lakást, és meg kell szervezni a költözködést. Jó lenne, ha csak vicc lenne kihívásnak nevezni ezeket a műveleteket, de korántsem elrugaszkodott dologról van szó. A kínai váza kiváló ötlet volt, szépen díszelgett mindezidáig, a vendégek is mindig megemlítették, emlegették. De hogy lehet egy ilyen törékeny dolgot átvinni egy új helyre? Költöztető legyen a talpán aki garantálja, hogy a hűtőszekrény mellett semmi baja nem fog esni a vázának.
És még mielőtt kíméletlenül összehajtogatjuk a kanapénkat, csináltassunk néhány jó lakásfotót, amit feltehetünk az ingatlanhirdetős portálokra. Mert senkinek nem jó látvány egy végletekig lecsupaszított lakás – bár ilyen ingatlanárak mellett ki tudja? A biztos az, ha egy profi fotóssal csináltatunk néhány képet, mi baj lehet belőle.